marți, 22 septembrie 2009

Arabii sar la gatul rusilor dupa marirea productiei de petrol


In timp ce Rusia a devenit cel mai mare producator mondial de titei, membrii Organizatiei Statelor Producatoare si Exportatoare de Petrol (OPEC) au luat la ochi administratia de la Kremlin pentru ca a castigat 20 de miliarde de dolari trisand in plina criza ceilalti producatori.

Exporturile ruse au crescut la 7,4 milioane de barili pe zi in perioada din aprilie pana in iunie potrivit lui Sergey Shmatko, ministrul Energiei, depasind chiar Arabia Saudita. Rusia a produs aproape 10 milioane de barili de petrol pe zi in august, potrivit Moscow News iar extra-importurile au adus un plus de 20 de miliarde de dolari Rusiei, potrivit estimarilor UralSib.

OPEC a stabilit in ianuarie reduceri record de productie pentru a proteja pretul petrolului care ajunsese la 30 de dolari pe baril. Intre timp, a ajuns la 70 de dolari pe baril. La acel moment Rusia, care nu este membru OPEC, semnala ca isi va reduce productia in coordonare cu OPEC, insa a marit productia o data cu intrarea online a campului Vankor din estul Siberiei. Shmatko a spus ca „nu exista o criza cu OPEC”.

Artem Konchin, analist la Unicredit Securities spune ca din diferenta de pret si de productie zilnic intra in plus in Rusia 120 de milioane de dolari pe zi.
OPEC a decis sa mentina din nou cota in aceasta luna dar Kuweitul a avertizat saptamana trecuta ca e nevoie de mai multa conformare cu tintele existente, cu referire directa la Rusia. Si oficialii din Qatar au criticat statele care nu fac parte din OPEC spunand ca este „satui pana in gat” de faptul ca nu-si reduc productia.

Niciun comentariu: