marți, 15 septembrie 2009

EdF da o lovitura Nabucco prin preluarea a 10% din gazoductul South Stream


In buna traditie a prieteniei franco-ruse, companiile din Hexagon au dat dezideratele de independenta energetica ale Uniunii Europene pe impartirea profitului cu rusii.
Grupul energetic francez EDF ar putea prelua o participatie de 10% in proiectul South Stream, rivalul gazoductului Nabucco, au declarat surse ruse pentru ziarul Kommersant si citate de Iris Times.
In curand va fi semnat un memorandum. Subiectul s-a aflat pe agenda intalnirii dintre premierul rus Vladimir Putin si liderul executivului francez Francois Fillon la intalnirea de luni.

EdF da, astfel o mare lovitura proiectului Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeana si in care este implicata si Romania. Nabucco are ca scop reducerea dependentei statelor din Europa de importurile de gaze naturale din Rusia prin acces la gazele din jurul Marii Caspice.

Cooperarea cu rusii merge ca pe roate, dupa ce celalalt mare grup energetic francez, GDF Suez, intentioneaza sa preia 9% din proiectul ruso-german Nord Stream, construit de Gazprom prin Marea Baltica, impreuna cu nemtii de la E.ON si BASF si olandezii de la Gasunie. De asemenea, printre cele mai importante investitii ale unei companii enrgetice franceze in Rusia se numara participatia de 25% a grupului petrolier Total in proiectul de dezvoltare al celui mai mare camp gazeifer din Rusia, Shtokman.

South Stream este proiectat sa aiba o capacitate de transport anual a 31 miliarde metri cubi pe an, dar si cu posibilitatea cresterii volumului cu inca 16 miliarde metri cubi, ceea ce ar scoate din calcul Nabucco. Gazoductul este dezvoltat de Gazprom si grupul italian ENI si are ca obiectiv livrarea de gaze naturale rusesti catre Europa, ocolind Ucraina, incepand cu 2015. Nabucco ar trebui sa aduca gaze din 2014, insa cantitatile de gaze necesare nu sunt contractate.

Christian Dolezal, purtatorul de cuvant al consortiului Nabucco a declarat ca realizarea sectorului european al Nabucco va incepe in 2016 iar primul gaz va ajunge in Ungaria, si deci si in Romania, in 2018, ceea ce inseamna o intarziere de 3 ani. Rastimpul pica numai bine pentru ca rusii sa cumpere productia de gaze din Turkmenistan si Azerbaidjan si sa momeasca Turcia de partea ei, ceea ce face chiar acum prin gaze ieftine si constructia centralei atomice...

Niciun comentariu: