luni, 21 septembrie 2009

Medvedev a insarcinat un vicepremier sa studieze ideile unui bloger


Presedintele rus Dmitri Medvedev a urgentat ieri guvernul sa studieze ideile unui bloger pentru a grabi dezvoltarea economiei inovative din tara, chiar daca Live Jounral a fost critic fata de stat. Vicepremierul caruia i-a dat aceasta tema pentru acasa este Sergei Sobyanin, potrivit Sankt Petersburg Times.
„Mi-am indreptat atentia catre unul dintre ei deoarece tot Yandex-ul (motor de cautare rus) este plin de el. Un anume cetatean pe nume Maxim Kalashnikov s-a adresat cetateanului Medvedev” a spus presedintele.

Comentariul este pe linia lui Medvedev, care vede tehnologia ca o cale de comunicare cu oamenii. In ianuarie, el si-a facut blog pe site-ul Kremlinului.
Postarea lui Kalashnikov, o scrisoare deschisa catre „cetateanul D. Medvedev” picteaza un portret urat tarii aflate intr-o situatie catastrofala.
Blogerul spune ca tara se indreapta catre o catastrofa sistemica si ca numai dezvoltarea pe parte inovationala o poate salva.
Printre alte lucruri, el a cerut presedintelui formarea unui „consiliu al inovarii” pentru un control mai bun al ritmului de dezvoltare si sa puna reforma in mainile cercetatorilor si inovatorilor, nu in cele ale „birocratilor idioti”.

Criticile de pe bloguri se impletesc de minune cu faptul ca recent Medvedev a cerut o investigatie amanuntita despre cum folosesc banii 5 mega-corporatii de stat: Rosatom- gigantul din industria nucleara, Vnesheconombank, Olimpstroi- firma care construieste infrastructura pentru Olimpiada de iarna de la Soci din 2014, Russian Technologies- behemotul din industrie si armament si RusNano, corporatia infiintata pentru nanotehnologie.
Rezultatele vor fi facute publice pe 10 noiembrie.

Modernizare prin criza

Intre timp, aerul s-a schimbat, deja fiind numit de catre Russian Technologies un nou director la AvtoVAZ, in persoana lui Igor Kovarov, care vine din mediul financiar.
Medevedev a mai criticat recent si starea tehnologica a Rusiei. Preluarea Opel in proportie de 35% de catre Sberbank este din aceeasi categorie, ca Rusia sa aiba acces la tehnologie occidentala. De asemenea, Sistema, firma oligarhului Vladimir Yevtushenko ar putea prelua 20% de la nemtii Infineon pentru 1 miliarde de euro, spune Kommersant. Ba chiar, Rusia studiaza cumpararea tot de la Infineon a unitatii franceze, Altis Semiconductorpentru 150 de milioane de euro. Iar nemtii, francezii si italienii sunt cei mai mari prieteni ai Rusiei.

Un comentariu:

Ana Bâtcă spunea...

Autoritățile ruse vor să pară inovative, moderne, în pas cu timpul. Însă nu poate fi decât o nouă mănușă de catifea...