marți, 15 septembrie 2009

Oligarhul Deripaska santajeaza Guineea sa nu plateasca taxe de mediu


Daca multi au impresia ca vad un socialism cu fata umana la oligarhii rusi, atunci se inseala. Oleg Deripaska, cel mai bogat rus in 2008, cu un imperiu de 40 de miliarde de dolari atunci, foloseste aceleasi metode ca si Gazprom: talpa, santajul, intimidarea.

In 5 septembrie, Mineweb anunta ca Rusal a oprit productia de alumina in Guineea ca urmare a unei dispute cu guvernul tarii. Fabrica de la Friguia din Guineea, cel mai mare exportator mondial de bauxita, a fost oprita pentru a forta mana guvernului.

Fabrica este cel mai mare proiect industrial din tara. Decizia vine dupa ce autoritatile de la Conakry au interzis Rusal exporturile dupa ce gigantul rus nu a platit mai multe taxe de mediu. Friguia este unul dintre cei mai mari angajatori din tara si produce 52.000 de tone de alumina pe luna

Relatiile dintre companiile de minerit si junta militara care conduce Guineea sunt foarte tensionate. Dupa ce a luat puterea in decembrie 2008, capitanul Moussa Dadis Camara, a anuntat ca va investiga conditiile de vanzare a fabricii catre Rusal. Rio Tinto, dupa ce a investit miliarde de dolari intr-unul dintre cele mai mari proiecte de minereu de fier are si ea o disputa cu guvernul dupa ce acesta a decis sa dea unei alte firme un sector din proiect.

Niciun comentariu: