duminică, 6 septembrie 2009

Cumnatul ii era auditor lui Madoff


Membrii familiei unui oficial al Securities and Exchange Commission (SEC), Comisia de Valori Mobiliare din SUA, a carui unitate a primit in 2005 indicii c` Bernard Madoff ar putea conduce o schema piramidala, a investit 2 milioane de dolari, potrivit unui raport citat de Bloomberg.

E-mailul anonim a fost trimis catre Office of Internet Enforcement, si a fost printre cele cel putin 6 „plangeri substantiale” pe care SEC nu le-a investigat complet timp de 16 ani, arat` David Kotz, inspectorul general desemnat sa cerceteze activitatea institutiei. Raportul sau, de 457 de pagini, arata cum SEC a ratat sansele din 1992 pana in 2008 de a gasi frauda de 65 de miliarde de dolari pe care o rula Madoff.
Mai multi oficiali SEC au avut contracte du Madoff, inclusiv un fost presedinte al consiliului de administratie. De asemenea, un angajat al SEC a avut o relatie romantica cu nepoata lui Madoff, insa acestea nu au afectat examinarile si anchetele SEC.

Stegulete rosii
„Stiu ca firma lui Madoff este foarte secretiva despre operatiunile lor si refuza sa dea informatii. Daca suspiciunile mele sunt adevarate, atunci ei opereaza o frauda foarte sofisticata la o scara masiva. Si fac lucrul asta de mult” se arata in indiciul primit in 2005 de SEC. „Dupa o scurta perioada, am decis sa imi scot toti banii mei (5 milioane de dolari)” mai spune fostul investitor.

Kotz a mai gasit ca examinatorii institutiei nu au continuat pe pista oferita de o examinare de rutina la Renaissance Technologies LLC. Aceasta devenise un investitor indirect la Madoff cu ocazia unei operatiuni financiare. E-mailurile interne de la Renaissance spun ca secretomania lui Madoff, auditorul si structura salariilor sunt „stegulete rosii”

Nathaniel Simons, un manager de portofoliu de la Renaissance scria in 2003: „Dupa cum nu stim de ce face ceea ce face, nu avem nicio idee daca sunt conflicte in afacerile sale care ar putea aduce atentia unor regulatori ai pietei”. Simons mai spune ca auditorul lui Madoff este cumnatul sau.

Niciun comentariu: