joi, 27 august 2009

Rusia continua sa isi consolideze oligarhii





Rusia continua in plina criza procesul de consolidare a companiilor sale, de stat sau detinute de oligarhi, peste hotare. VimpelCom, cel de-al doilea operator din telefonia mobila din Rusia a anuntat ca va investi in urmatorii 3 ani 200 de milioane de dolari in dezvoltarea propriei retele din Cambodgia, transmite Ria Novosti.

Vladimir Ryabokon, viceresedintele executiv al VimpelCom a anuntat luni ca operatorul va investi 70 de milioane de dolari numai in acest an. VimpelCom a cumparat in iulie 2008 90% din compania cambodgiana Sotelco iar operatiunile au inceput in 4 mai. Pana acum, compania are 100.000 de clienti iar serviciile sale acopera cele mai dezvoltate 11 princii ale tarii.
Ryabokon a spus ca VimpelCom intentioneaza sa isi creasca num`rul de statii pana la 460 fata de cele 160 din acest moment si sa se extinda pentru a acoperi toate cele 22 provincii ale Cambodgiei.
Profitul net al companiei s-a dublat in cel de-al doilea trimestru, la 701,5 milioane de dolari datorita cresterii rublei.

Directii, directii...

Statul rus vrea ca VimpelCom sa ajunga in controlul unor oligarhi prietenosi fata de Kremlin. In luna martie, un tribunal din Omsk a declarat operatorul norvegian Telenor, care detine 29,9% din Vimpelcom responsabil de o pierdere de 1,73 miliarde de dolari pe motiv ca grupul norvegian a facut pagube companiei interzicandu-i acesteia sa intre pe piata ucrainiana. Cum grupul norvegian n-a vrut sa plateasca, situatia a dus la blocarea a 26,6% din VimpelCom pentru a fi vandute. Vanzarea pachetului a fost blocata insa acum o saptamana.

Implicarea lui Putin

Bineinteles, plangerea fusese facuta de Farimex, un actionar minoritar al VimpelCom, cu 0,002% si inregistrat in paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice. Gigantul Telenor se lupta cu holdingul Alfa Group, celalalt mare actionar al firmei, detinut de oligarhul Mikhail Friedman.
Procesul s-a desfasurat exact pe calapodul celui dintre o serie de oligarhi, inclusiv Friedman la TNK-BP si actionarul majoritat British Petroleum. BP a blocat dezvoltarea firmei pe o serie de piete pentru a nu se concura singura iar ulterior a fost supusa la mari presiuni, la care a cedat.

Miza. In 2004-2005 Telenor a blocat intentia VimpelCom de a intra pe piata ucrainiana prin achizitia Ukrainian Radio Systems, pentru a nu se concura cu alte interese ale Telenor in aceasta tara.
In luna mai, premierul rus Vladimir Putin a sugerat ca statul rus ar putea rezolva disputa din VimpelCom. Alfa Group are 32.9% din operatorul mobil. Grupul Alfa a fost salvat de statul rus printr-un credit de 2 miliarde de dolari luat de la banca Vneshekonombank.

Niciun comentariu: