duminică, 28 decembrie 2008

Taxa tripla pe manele si pe cluburile de fite





Stand stramb si judecand drept, am gasit cateva solutii pentru ca bugetul Romaniei, aflat si asa pe cale sa termine anul cu un deficit de 5% din Produsul Intern Brut, sa se imbogateasca.
Statul american New York are la acest moment are o gaura de 15,4 miliarde de dolari. Pe care se gandeste sa o umple cu cocalarismele americane. Ca atare a propus o „taxa pe iTunes” si inca una pe „Amazon”. Mai pe sleau, guvernatorul David Paterson vrea sa adauge o taxa de 4% pe downloadurile online cum ar fi: muzica, filme, melodii pentru telefoanele mobile, jocuri, carti digitale, fotografii, sau alte continuturi media si multimedia luate de pe internet, retele de cartier, wireles, microunde sau alte mijloace.

Primii loviti: Apple care vinde online melodii pentru 99 de centi bucata pipitelor-majorete – de cartier si companiile de cablu ce functioneaza pe sistemul pay-per –view, gen HBO. Oficialii vor ca statul s` chiverniseasc` 15 milioane de dolari pana la finele anului fiscal ce se termina in aprilie si alte 20 de milioane de dolari in fiecare an ce va urma. Taxa ar scumpi o piesa luata de pe iTunes de la 99 de centi la 1,04 dolari.
„Taxa Amazon” se plateste de fapt din luna iunie si cere ca Amazon, retailer online de produse, sa colecteze taxe pe produsele cumparate chiar daca nu are sucursale sau reprezentante in acest stat. Masura se vrea insa extinsa la toti retailerii online. Ceea ce ar scumpi rezervarile online la filme, teatru, comenzile de taxi, pizza, tigari, bere sau chiar masaje. Ceea ce ar aduce alte 50 de milioane de dolari.

Cum Romania duduie de manele, „masini”, „bani si dusmani”, geee!!!, de aici am putea avea rezultate banesti si culturale remarcabile.
Daca tot in manele toti au valoare si bani de nu-i pot cuprinde, iar youtube e graitor cu exemple de rascani inotand in bani pe ritm de manea, eu propun taxa tripla pe manele. In plus, cum o data cu maneaua vin aerele si fitele si fiecare exemplar de parameci-cu creasta vrea sa-si expuna curelele Dolce&Gabana, hainele De Puta Madre sau Cor7ez, ori blugii Kung Jing Bao asortati cu tenisii bunicii ar trebui ca taxa sa se extinda si la cluburile de fite unde handralaii vin sa se laude pret de-o noapte cu BMW-ul cumparat din vanzare de telefoane mobile la mana a doua.
Care, bineinteles, a doua zi nu mai au bani sa scoata masina in oras timp de o luna pentru ca au „spart” banii cu „tovarashii” si fac foamea pana isi vind vreun rinichi sau isi doneaza inteligenta la Timisoara intru prosperitatea spirituala a natiei.

joi, 18 decembrie 2008

Pe cele mai influente companii le doare-n criza




“Puterea dureaza 10 ani
, dar influenta nu mai mult de un secol” zice un proverb corean. In anul crizei, cele mai influente companii din lume isi cresc cota de piata, impun trenduri si schimba viata oamenilor simpli.

Anul in care veneratilor Wall Street-ului li s-au inmuiat picioarele de atata stat pe tron, a adus un nou val de companii a luat fata tuturor. O data venerate printre investitori sau fani, Lehman Brothers sau AIG s-au prabusit. Morgan Stanley si Goldman Sachs s-au trezit niste colosi cu picioarele de lut cu pierderi de peste 2 miliarde de dolari numai intr-un trimestru. Pana si General Electric a apelat la banii lui Warren Buffett, iar infailibila JP Morgan a inceput sa emita obligatiuni garantate de stat.

Companii despre care lumea credea ca sunt de nezdruncinat din domeniile lor se vad acum in urma unor rivali mai nastrusnici. General Motors- inima auto a Americii, Sony- plamanul tehnic al Japoniei sau Microsoft- creierul software al industriei computerelor sunt acum carne de tun pentru Toyota, Apple sau Google.

Omul crizei e altul, societatea se schimba rapid iar gigantii statici pierd. Influenta asupra societatii nu se mai traduce acum in puterea asupra cumparatorilor nu asupra mediului politic prin prisma contractelor cu statul. Revista americana Business Week a alcatuit un top al celor mai puternici giganti ai lumii de azi, a caror putere o simte fiecare in poftele lui, dorintele lui, frustrarile lui sau bucuriile lui.

Pe primul loooooc, cu vanzari anuale de 24 de miliarde de dolari si cu un infinit simt al schimbarii se afla Apple. Magia lui Steve Jobs se vede in iPhone, iPod, iMac si in Panther, sistemul de operare al Mac-urilor. Apple a vandut 13 milioane de telefoane in ultimele 18 luni, cu Samsung, LG si Blackberry straduindu-se din rasputeri sa recreeze touch screen-ul de la iPhone.
Urmatoarea pozitie este ocupata de Unilever, producatorul de sampoane si detergenti vanzand de 52 miliarde de dolari. Acum 3 ani, Unilever a creat o comunitate de spalatorii gratis in havelele din Sao Paolo pentru a-si promova marca Omo. Acum are 70% din piata braziliana. A ajutat oamenii saraci sa faca economii pentru a-i cumpara propriile produse, strategie geniala.

JP Morgan Chase ocupa ultimul loc al podiumului cu vanzari anuale de 64,5 miliarde de dolari. “Dimon-ul” de pe Wall Street (James Dimon- directorul general) s-a ales din criza cu achizitia pe banii americanilor de rand a Bear Stearns si a Washington Mutual.
WalMart, cu vanzari de 379 miliarde de dolari intr-un singur an, de o data si jumatate cat produce toata Romania, sta pe locul 4. Peste 100 de milioane de americani, o treime din populatia tarii, cumpara produse de la WalMart infiecare saptamana. Dar politica sa preturi mici a adus critici pentru ca 2 milioane de lucratori ai companiei au salarii de nimic. Plus ca e si poluatorul cu cel mai mare ritm de crestere din lume.

Pe locul 5, News Corporation ia fata tuturor. Rupert Murdoch aduce acum stirile la milioane de oameni din intreaga lume. “Aceasta e o companie care vede dupa colt” zice Jessica Reif Cohen, analist la Merrill Lynch. Retelele sociale au fost impenetrabile pentru media pana Murdoch a intrat acolo cu 580 de milioane de dolari cumparnd MySpace. China la fel, iar Murdoch a ajuns acolo. Vinde anual continut media de 33 de miliarde de dolari. BSkyB, New York Post, Fox News, The Sunday Times, Wall Street Journal, Vedomosti sunt din grup.
Toyota e pe 6, cu vanzari mondiale de 283 miliarde de dolari. Jeffrey Liker, profesor la University of Michigan spune ca Toyota este “probabil cea ami copiata companie din lume” pentru eficientizarea activitatilor dupa model japonez. Are peste 1.000 de patente de vehicule hibride si se asteapta sa vanda un million de masini hibride in 5 ani.

Saudi Aramco, ilustri necunoscuti vand anual de 210 miliarde de dolari. In fiecare zi compania expediaza 8 milioane de barili cu petrolierele catre intreaga lume. Compania, detinuta de familia regala saudita, sustine intreaga tara.
Monsanto arata cat de contradictiv e omul. Desi multi o considera o plaga pentru produsele modificate genetic, compania vinde anual de 8,6 miliarde de dolari. Daca nu ai seminte modificate genetic de soia sau porumb de la ei nu poti rezista financiar deoarece productia la hectar e mult superioara. Chiar si UE care a introdus interzicerea de soia modificata, importa cantitati enorme de furaje ..modificate genetic.
De Huawei, nimeni din afara Chinei n-a auzit. Compania face tot felul de echipamente de retea, mobile, care ii aduc venituri anuale de 12,6 miliarde de dolari. “Daca concurezi cu Huawei Inc, concurezi cu China Inc” spune Wim Elfrink, vicepresedinte Cisco. Google inchide topul, cu venituri de 16,6 miliarde de dolari. Cel mai impresionat la Google este cum gandesc oamenii si cum reactioneaza companiile in urma lor. Gogule, probleme?

marți, 16 decembrie 2008

“Leul” Isarescu a muscat dolarii din bonusurile Goldman Sachs




Pe-un picior de plai, in mijloc de toama un raget se aude. Pe-o gura de rai, frunzele cadeau, cantare]ii mi-i alunga, cine-mi sufla frunza-n dunga…In acest peisaj mirific, leul romanesc a fost salbatic atacat in octombrie de niste speculatori. Straini. Nume mari. Nomen odiossum, toata lumea ii stia, dar niciun oficial nu ii zicea. Printre care Goldman Sachs. Dar leul nu se lasa, si ajutat de “Cerberul” Isarescu i-a alungat pe vanatorii veniti la braconaj cu munitie furnizata tocmai de statele care ii scoteau din foamea financiara. (Iar statul american a dat Goldman 10 miliarde de dolari)

Banca de investitii reprofilata in banca comericala a postat o pierdere trimestriala uriasa, de 2,12 miliarde de dolari, sau 4,97 dolari pe fiecare ac]iune, transmite Bloomberg. Imens, av~nd in vedere ca in 2008 capitalizarea sa a cazut cu 70%. Iar analistii se asteptau la o medie de 3,73 dolari pierduti pe fiecare titlu. Acum o parte dintre platitorii americani de taxe vor suferi pentru ca leul mioritic a fost prea bun pentru Goldman Sachs.
Da, leul lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a muscat adanc din gatul vanatorului Goldman. Si Porsche se bucura cu noi, dupa ce a dat o laba peste bot speculatorilor de pe titlurile Volkswagen, facand la un moment dat compania drept cea mai mare din lume dupa capitalizare.

Alice in tara speculatorilor


Alicele nu prea ne-au atins leul iar Goldman a suferit cel mai mult unde se pricepea cel mai bine : la pariuri. In 2007 pe vremea asta, la jumatate de an de la declansarea crizei creditelor subprime, Goldman raporta pe ultimul trimestru venituri de 10,7 miliarde de dolari. Acum rescrierile in minus ale activelor au dus la un umilitor rezultat : minus 1,58 miliarde de dolari.

Leul a muscat partea leului, pentru ca unitatea Principal Investments a Goldman a avut o pierdere neta de 3,6 miliarde de dolari in trimestrul incheiat. Iar in aceasta se afla divizia Fixed Income, Currency and Commodities, cea raspunzatoare de atacul pe leu.
Acum, criza loveste Goldman exact unde pe conducatorii sai ii doare cel mai mult, la bonusuri. Dupa ce trimestrul asta a dat afara 2.500 de oameni, Goldman a redus si bonusurile pentru angajati cu 45%. Media pe fiecare este oricum de 363.654 dolari la cele 10 miliarde de dolari puse deoparte pentru cei 30.522 angajati. Dar leul le-a mancat dolarii, fata de media de 661.490 dolari dati anul trecut diferenta fiind prapastioasa.

luni, 15 decembrie 2008

Criza a atentat la bogatia familiei Bin Laden cu 1,3 miliarde de dolari




Ce n-a reusit Bush juniorul a reusit criza mondiala: „aceasta situatie” a scazut averea Bin Ladenilor cu 1,3 miliarde de dolari. Sau 15,3%. Potrivit Arabian Business, familia Bin Laden, care face afaceri in sectorul constructiilor, detine o avere de 7,2 miliarde de dolari si este pe locul al saptelea. Explozia a lasat averea tot pe acelasi loc 7 in top, cu notabila exceptie ca anul trecut Bin Laden avea munitie de 8,5 miliarde de dolari iar acum i-a mai scazut fitilul. Pariul cu economia n-a tinut averea in viata, familia lui Osama activand pe sectorul sinucigas al imobiliarelor si constructiilor. Detonatorul n-a fost altceva decat criza subprime din SUA, unde Bin Ladenii sunt foarte prezenti.

Firul rosu arata ca, impreuna, cei mai bogati 50 de arabi au pierdut cumulat 25 de miliarde de dolari in urma topirii economiei mondiale, foarte mult din aceasta suma fiind pierduta de la finele verii incoace. „Surpriza este cati bani au pierdut” a spus Anil Bhoyrul, director editorial la ITP Executive Publishing Ltd, compania ce publica Arabian Bussines. „Lista pe care am publicat-o este foarte diferita fata de lista pe care am adunat-o in urma cu cateva luni”, a mai spus el. Primii 50 cei mai bogati arabi detin 200 de miliarde de dolari, cu 12% sub nivelul anului trecut.
In iunie, Middle East Developement, bratul din Dubai ai Saudi Bin Laden Group (SBG) a anuntat ca vrea sa faca rost de 190 de miliarde de dolari pentru a construi doua orase, unul in Djibouti, in Africa, si altul in Yemen. Si un pod de 28,5 kilometri intre ele peste Marea Rosie. Intre timp boom-ul imobiliar a trecut...

Printul Alwaleed a pierdut 4 miliarde de dolari
Si bogatii pierd. Printul saudit Alwaleed bin Talal, care a investit in acest an in Citigoup si si-a cumparat un „palat zburator” Airbus A380 cu doua etaje, a pierdut 4 miliarde de dolari in 2008, potrivit publicatiei americane Business Week, care citeaza Arabian Business din Dubai.
Desigur, durerea e relativa: printul Alwaleed bin Talal ramane cel mai bogat arab, cu 17 miliarde de dolari, dublu fata de urmatorul competitor, dar avand o scadere considerabila fata de precedentul clasament care il dadea cu 21 de miliarde de dolari.
Supranumit „Warren Buffett al Arabiei”, printul a anuntat luna trecuta ca isi va mari detinerea la banca americana Citigroup de la sub 4% la 5%.

Familia regala saudita detine o companie de investitii, Kingdom Holding Co, care baga banii in companii foarte cunoscute, cum ar fi producatorul de computere si playere muzicale Apple, sau gigantul media News Corporation al lui Ruppert Murdoch.
Din cele 17 miliarde de dolari, participatia lui Alwaleed la Kingdom Holding valoreaza 8 miliarde de dolari. |nsa, printul mai detine si compania media Rotana Holding, care activeaza in Orientul Mijlociu. De asemenea, mai detine proprietati imobiliare in valoare de 3 miliarde de dolari, inclusiv o locatie de vacanta de 124 de acri cu o gradina zoologica privata. Pentru propriul uz, Alwaleed mai detine si foloseste un avion Airbus A 380 „Superjumbo”, care este evaluat la 330 de milioane de dolari, putin sub valoarea insumata a celorlalte doua avioane pe care acesta le mai are. Sa aiba.

McHammed trece hopul cu bine
Al doilea arab ca bogatie este Nasser al- Kharafi, cu 9,6 miliarde de dolari. Om de afaceri kuweitian, Nasser detine francizele pentru Orientul Mijlociu ale KFC, Pizza Hut si Hardee’s. De asemenea, este cel mai mare actionar al companiei Krispy Kreme Doughnuts Inc. Lui Nasser ii prieste criza, din moment ce anul acesta a urcat 2 locuri in topul miliardarilor arabi.

vineri, 10 octombrie 2008

Ministrii Economiei candideaza in direct




… pentru o gaura
. Care se casca sub Romania. Ce n-a reusit Rusia cu pretul urias la gazul natural si petrolul livrat, am reusit sa ne facem noi: o mini- criza ce va duce la lipsa de lichiditate si apoi la ceea ce vedem ca se intampla prin State.

Cum toata lumea a comparat deja de 2 luni premieri potentiali ai partidelor, programele de guvernare, si care o are mai lunga (autostrada bineinteles) ia sa comparam noi si potentialii ministri ai Economiei si Finantelor de la Romania si cam ce ar vrea ficcare cu tara mea.
Exista deci trei variante: castiga alegerile, ori Partidul Democrat Liberal (PDL), ori Partidul Social Democrat (PSD), ori Partidul National Liberal (PNL). Si chiar daca nu o sa castige PDL, cum PSD si PNL nu sunt alianta electorala inregistrata la tribunal retorica democrat- liberalilor sugereaza ca daca PNL a putut guverna cu UDMR cu 20% suport in Parlament, de ce n-ar putea si PDL cu 37% cat e acum in sondaje? Mai ales ca premierul e desemnat de Traian Basescu, si el ajuns presedinte pe sustinerea PD si a unei aripi liberale.
Ergo: 

1- PDL are 60% sa faca Guvern singur. Premier e desemnat de partid ca propunere pentru Basescu Teodor Stolojan. Pentru postul de ministru de finante nu prea e concurenta decat intre Marian Zlotea, economist acum europarlamentar, Gheorghe Pogea fost vicepremier dar cu suspiciuni si …. Adriean Videanu. Artizanul cotei unice, Videanu nu va introduce impozitare progresiva si din frecventa emisiunilor pe teme economice la televiziuni la care e trimis de partid in ultima vreme, el este The One. Avantajul: toate orasele Romaniei vor avea borduri impecabile, dar vor ramane cu mai putine parcuri. Ramane in discutie cum se vor face inele de padure sau “strapungeri” pe modelul pasajului Basarab. Ramane de vazut cum va gestiona Videanu sectoarele energetic si industrial.

2- PSD are un avans de cateva procente fata de PDL la alegeri deci Basescu va fi obligat sa il numeasca pe Mircea Geoana premier ca sa se faca repede de ras, sa nu treaca Guvernul de Parlament si apoi PDL sa faca Executiv singur. In acest caz, conform declaratiilor din presa, PSD va desparti MEF in Ministerul Finantelor si Ministerul Eenergiei si Resurselor Minerale. Si asta pentru ca Iulian Iancu, actualul favorit nu doreste preluarea unui colos de minister asa mare si cu asa multe probleme, dupa cum ne-au ciripit anumite pasarele ca s-ar fi exprimat Iancu catre apropiati.

Asadar, Mihaaaai Tanasescu, fost la Banca Nationala a Romaniei (BNR), actual reprezentant al Romaniei la Fondul Monetar International (FMI) abia asteapta sa preia fotoliul. Totusi, parca dupa ’89 niciodata un ministru n-a revenit pe vechea functie, asa ca dupa legile probabilitatii ale lui Murphy, Tanasescu nu va fi ministrul Finantelor pe motiv ca e nevoie de Guvern de tehnicieni si mai ales de oameni care sa nu poata fi atacati politic.

Dupa frecventa aparitiilor in presa si mai ales la Antena 3, detinuta de familia Voiculescu, unde Dan Voiculescu este mentorul aliantei PSD+ PC, rezulta ca ministrul Finantelor tarii ar putea fi Liviu Voinea, director executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA). Nu se poate sa nu se observe ca GEA a scos un raport privind cota unica exact in preajma campaniei electorale unde s-a precizat impotriva ei. Ba chiar Voinea e pentru aplicarea a 2 sau 3 cote progresive de impozitare. Cine mai e impotriva cotei unice si e pentru impozitarea progresiva in tara asta decat PSD-ul?
Boon, deci Voinea pentru finante si Iancu pentru energie, unde omul este expert si nimeni din mediul politic nu-I poate fi adversar pe o discutie de energie.

3- PNL face alianta cu PSD, Geoana ajunge premier iar la ministerul Economiei si Finantelor ajunge un liberal. Sebastian Vladescu e antamat sef de comitete si comitii la Fondul Proprietatea si va fi manager si la Compania Energetica Integrata Electrica; Teodor Atanasiu e bine infipt la AVAS, cat o mai fi, dar daca va exista coalitie cu PSD s-ar putea ca PNL sa ia el AVAS-ul “la algoritm” si sa cedeze alte ministere neatractive, cum ar fi Transporturile, unde oricine ajunge isi frange gatul mai devreme sau mai tarziu.

Iar Varujan Vosganian e prea contestat, pe motiv de taxa auto “Ford” cu amenintari de infringement european, putine modernizari energetice demarate, cogenerarea la pamant, blocaj la Compania Nationala a Huilei, blocaj intre Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si Regia Autonoma de Activitati Nucleare, majorarea de pret la gazele interne din februarie 2008 fara ca vreun producator sa ceara, blocajul Elcen- Radet, Bursa asfixiata de nelistarea companiilor promise (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Fondul Proprietatea- toate in subordinea sa), strategii schimbate in mers (privatizarea Icemenerg, majorarea detinerii Nuclearelectrica la reactoarele 3 si 4), contractare ioc de gaze pentru Nabucco, majorari salariale aprobate la gigantii de stat, Loteria Romana aflata in cercetare penala prin doasarele lui Copos, inflatie mare, taxe parazit ce inghit 3 miliarde de euro anual si care unele se duc catre organisme private etc…

Ministru va fi in acest caz Daniel Daianu, profesor de economie, analist, europarlamentar si fost ministru.. de finante. Partea buna e ca vom avea un sistem financiar bine supravegheat. Partea proasta e ca dupa criza asta mondiala, sistemul nostru financiar va fi mic si pricajit ca al alora din Zimbabwe sau Burkina Faso, ca tot ne-au intrecut ei la calitatea drumurilor.

joi, 18 septembrie 2008

Guvernarea fantastica




Iata ca au trecut 4 ani si Guvernul a venit sa nearate ce cai verzi pe pereti vad Tariceanu si Vosganian ca fiind crestere economica si performante financiare ale Romaniei. De data asta voi trece in revista nerealizarile, si majoritatea sunt din noianul de promisiuni din ultimii doi ani.
Nu putem incepe fara a baga de seama ca in sistemul energetic guvernantii au 4 proiecte care ori se bat cap in cap si se intarzie unul pe altul, ori se intersecteaza.

Compania nationala integrata ar trebui sa se faca prin preluarea de catre Electrica a Hidroelectrica si a complexurilor energetice Turceni si Rovinari. La acestea se adauga filialele de distributie a energiei neprivatizate (Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud) si ElectricaServ, filiala de mentenanta.
Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor vrea ca centralele electrotermice (CET), care asigura incalzirea pe timp de iarna in marile orase, sa revina de la autoritatile locale deoarece nu sint modernizate si nici nu isi asigura combustibilii pentru iarna la preturi rezonabile. Numai anul trecut CET-urile au inghitit subventii de peste un miliard de lei iar ajutoarele de incalzire date populatiei au insumat tot un miliard de lei. Deci gauri negre. Pentru anul asta cuantumul ajutoarelor e de 1,5 miliarde de lei pentru popor. Un alt proiect este reorganizarea Companiei Nationale a Huilei (CNH) care are datorii de circa un miliard de euro si beneficiaza pe perioada 2007-2010 de subventii totale aprobate de Comisia Europeana de 1,29 miliarde de lei. Pentru a deveni rentabila, se doreste integrarea ei intr-un complex energetic impreuna cu termocentrala de la Mintia, dar si cu trei unitati hidro de la Hidroelectrica. Pentru lignit, Vosganian a anuntat ca se analizeaza integrarea celor trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari, Craiova) cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) intr-o singura unitate.



Privatizari contestate

  •  Automobile Craiova. AVAS a privatizat in 2007 fosta fabrica Daewoo, vinzind 74,2% din companie catre Ford pentru 57 de milioane de euro, mult sub capitalizarea bursiera sau sub valoarea terenurilor detinute. Comisia Europeana a demarat o cercetare in urma careia a aprobat un ajutor de 143 de milioane de euro dar a impus recuperarea altuia, ilegal, de 27 de milioane de euro. Acum CE din nou investigheaza acordarea unui ajutor de 57 de milioane de euro pentru formarea profesionala.
  •  Oltchim Ramnicu Vilcea. AVAS a hotarit transformarea conversia in actiuni a unei creante catre institutie. Capitalul social ar fi trebuit sa ajunga la 987,1 milioane de lei. Actionarii minoritari au sesizat Comisia Europeana, iar in acest moment are loc o investigatie.
  •  Antibiotice Iasi. in 2007, AVAS scoate la privatizare prin licitatie cu strigare pachetul de 53,0173% din actiuni la un pret de pornire de 130 de milioane de euro. Sindicatele au atacat hotarirea in instanta si au cistigat. Ulterior AVAS a revocat anuntul de privatizare.
  •  Cuprumin Abrud. In urma neregulilor constatate in caietul de sarcini intocmit pentru privatizarea Cuprumin, AVAS a anuntat ca va fi scoasa la privatizare impreuna cu restul de companii miniere necarbonifere in noiembrie.
  •  Cercetarea. Proiectul de privatizare a celor 16 institutelor de cercetare ramase la AVAS a dus la nemultumirea oamenilor de stiinta, dupa ce AVAS a renuntat la obligativitatea pastrarii obiectului de activitate si a dat vina pe Comisia Europeana pentru aceasta prevedere.

  •  CFR Marfa. Privatizare in urma careia Guvernul estima ca se va incasa un miliard de euro. intre timp proiectul a intrat intr-un con de umbra.
  •  Complexul Craiova. Desi autoritatile au anuntat de nenumarate ori listarea lui la Bursa si vinzari repetate de actiuni pe BVB, ultimul proiect de Hotarire de Guvern al AVAS mentioneaza vinzarea sa.
  •  CEC. Privatizarea sa a esuat dupa ce investitorii nu au oferit un pret care sa fie considerat bun. Investitorii de pe piata de capital doreau o privatizare prin Bursa, dar ideea nu a fost acceptata. Listarea sau privatizarea au fost aminate pina dupa 2011.

Listari aminate
  •  Fondul Proprietatea. Initial se anuntase listarea sa la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in 2007, apoi termenul a fost sfirsitul lui 2008, acum este programata listarea pentru luna iunie 2009. Abia in acest an s-au organizat licitatii pentru evaluarea celor 88 de companii din portofoliul sau. Darian Rom Suisse si PricewaterhouseCoopers vor evalua un pachet de 76 de companii iar un altul de 12 companii are aceiasi evaluatori. Administratorul FP nu s-a ales nici acum, si se intrevede o noua intirziere dupa ce Fondul a anuntat ca va publica regulamentul de organizare a licitatiei si un caiet de sarcini la 1 octombrie, urmind ca procedura cu cei 28 de candidati sa fie demarata de atunci. intre timp, actiunile Fondului au inceput sa se concentreze in miinile cercurilor de interese. Daca la inceputul anului Fondul avea 3.028 persoane private care controlau 11,26%, ieri existau 1.970 de persoane ce controlau 20%.
  •  Nuclearelectrica. Primul termen avansat de autoritati era listarea in 2008. intre timp Guvernul s-a razgindit in privinta reactoarelor 3 si 4 si vrea ca Nuclearelectrica sa detina 51% din noua companie fata de 20% cum se stabilise initial. Procesul va duce la punerea in functiune in intirziere cu un an. Listarea e programata acum la inceputul lui 2009.
  •  Hidroelectrica. Programata pentru 2008, listare e in asteptarea clarificarii situatiei companiei energetice nationale Electrica.
  •  Romgaz. Anuntata o data cu Nuclearelectrica si Hidroelectrica, nu a demarat inca procesul. Autoritatile se tem ca picajul BVB sa nu afecteze compania, care e de interes national.
  •  Romtelecom. Anuntata pentru 2008, procesul de listare la BVB nici n-a demarat.
  •  BCR. Listarea BCR e inscrisa in contractul de privatizare. Au trecut doi ani si BCR nu a a juns pe Bursa, mai inainte a ajuns Erste, banca-mama.
  •  Electrica. Pachetele minoritare la distributiile privatizate (Muntenia Sud, Dobrogea, Oltenia, Banat, Moldova) ar fi trebuit vandute pe bursa iar filialele listate. Desigur ca nu s-a intamplat nimic.

Colosi nerestructurati
  •  Posta Romana. Anuntata pentru 2010, restructurarea Postei va fi extinsa pina in 2012 pentru ca societatea sa poata face fata concurentei. Are nevoie de investitii de 100 de milioane de euro.
  •  CFR SA. Compania avea in iulie datorii de 281 de milioane de euro catre furnizorii de energie. Furnizorii amenintau in vara ca vor ramine fara fonduri pentru a cumpara curent. De taiat, energia nu poate fi oprita catre CFR deoarece e societate de interes national.
  •  CFR Calatori si CFR Marfa. Vagoanele sunt ruina iar companiile au mult prea multi angajati. De fiecare data la greve primesc ceea ce cer.
  •  Regia Autonoma de Activitati Nucleare. RAAN este nerestructurata, iar neplata datoriilor de 130 de milioane de lei, cit avea in luna iunie catre SNLO aproape ca a dus la o greva minerilor din sectorul lignitului. Produce apa grea la preturi necompetitive. La a doua rectificare de buget, RAAN a beneficiat 376 de milioane de lei.
  •  SNLO. Societatea Nationala a Lignitului Oltenia avea in iunie datorii de 268,1 milioane de lei si era in incapacitatea de a achita salariile, concediile, datoriile la buget si plata furnizorilor de servicii. Nu mai zic ca la anuntarea listarii Transgaz, Vosganian anunta ca va lista SNLO pe bursa. Vise taica, vise.
  •  CNH. Compania Nationala a Huilei este oaia neagra a economiei rom~nesti, cu datorii curente de circa un miliard de euro si productie ineficienta. Statul trateaza cu Comisia Europeana stergerea datoriilor. Compania e considerata vitala pentru dezvoltarea Rom~niei avind in vedere resursele de huila, in vederea reducerii dependentei de importuri.
  •  Termoelectrica. Are datorii insumind un miliard de euro dar nu poate fi lichidata fiind de importanta nationala. E necesara pentru echilibrarea sistemului energetic national, adica pornirea grupurilor in momentele de virf de consum. A demarat parteneriate cu investitori straini pentru toate termocentralele sale.

vineri, 12 septembrie 2008

Libertatea de partid, libertate de la Gazprom




Corectia da roade
. Statul intr-o vagauna din Siberia l-a facut pe Khodorkovsky sa vrea sa isi cumpere libertatea. Fostul magnat al petrolului si adanc sustinator al nevinovatiei sale I-a luat apararea lui Medvedev spunand ca prin invazia Georgiei si prin recunoasterea independentei Osetiei de Sud si a Abhaziei ca asta a fost singura actiune posibila a Rusiei. Acum cateva luni lui Khodorkovsky nu I-a fost acordata eliberarea conditionata. Data viitoare judecatorul va privi cu ochii lui Medvedev, doar ca s-ar putea sa fie inmuiat de declaratie.

Mai putin de inmuiat vor fi polonezii. Mai ales ca Rusia a cerut Poloniei sa renunte la sprijinirea Georgiei in schimbul acceptarii scutului anti- racheta, dupa cum a cerut Serghei lavrov, ministrul de externe. Iar la ce probleme au polonezii cu Rusia, de cate ori a rupt-o de pe fata pamantului, cat comunism au indurat, cum o santajeaza acum cu petrolul si gazul, asta o sa se intample exact in secunda in care vor zbura porcii. Asta dupa ce mai acum ceva zile rusii au anuntat ca isi rezerva dreptul sa bombardeze locatiile scutului anti-racheta din Polonia si Cehia. Ca inmuierea pozitiei Poloniei ar lasa Georgia si conductele sale pe mana Rusiei, dar ar destabiliza si Ucraina si statele baltice. Nu ca ar da vreo doua cepe degerate rusii pe scut, ca tocmai au prezentat Nike (Invingatoarea in greaca), prima bomba electromagnetica ce poate face ravagii cat o bomba atomica. Deci scutul e de pomana. Nu ca n-ar fi fost dupa ce a fost prezentata racheta Topol.Oricum soarta Georgiei pare pecetluita. Cu SUA actionand inconsitent si cu o Rusie care va semna un acord pentru o baze militara in noul stat recunoscut Abhazia, decizia e deja luata. “Pentru a o apara de orice agresiuni” dupa cum a spus Serghe Bagaps, lidrul separatis. Iar intelegerea e valabila si pentru porturi.

Tot legat de porturi, Yushcenko incearca sa se salveze de detronarea pusa la cale de oameni sustinuti de Moscova, dupa cum zice. Adica chiar de aliata lui, Yulia Timoshenko. Si da vina tot pe Rusia. Printr-un interviu in Le Monde, el a zis ca flota rusa din Crimeea genereaza “numeroase probleme”.
"Prezenţa Flotei ruse de la Marea Neagră generează numeroase probleme, nu doar militare", subliniaza Iuscenko, mentionand probleme cu proprietati, zone de navigatie maritima, frecvente radio si situatia minoritatilor nationale din Crimeea. Dupa care Rusia, bineinteles a condamnat politica “neprietenoasa” a Ucrainei fata de ea…”Kievul ascunde cu obstinatie faptul ca, prin livrarile sale de arme grele catre armata georgiana, partea ucraineana poarta o parte din responsabilitate pentru varsarea de sange” zice Rusia pe motivul “guns kill people, nu people kill people”. Nu ca n-ar fi suparati rusii ca in timpul razboiului georgian, Yushcenko n-a semnat un decret prin care limita miscarile flotei ruse.

Acum americanii stau cu inima purice pentru ca doua bombardiere strategice ruse, desi fara bombe, participa la exercitii in Venezuela. Care e la doi pasi de coasta SUA. Daca NATO si-a dus 18 nave in Marea Neagra, desi 4 intre timp au plecat, si Rusia si-a flexat muschii in Caraibe. Iar Medvedev s-a jurat ca o sa modernizeze fortele ruse cu arme moderne. De altfel un politolog rus vede ca nerezolvabila problema Transinstriei in contextul in care tensiunile dintre Moscova si Washington cresc.
SUA ar putea sa scape niste arme noi catre Israelieni ca la cat de mult gandesc, vor face ei treaba murdara de a ataca Iranul in locul SUA. Haaretz zice ca pana acuma americanii au refuzat sa dea israelienilor bombe antibuncar, avioane de alimentare tip Boeing 767 si permisiunea de utilizare a unui oridor aerian irakian de teama ca statul evreu ar putea ataca facilitatile nucleare iraniene. Care sunt construite de rusi. Ceea ce complica povestea. Oricum Iranul se umple de giganti rusi, dupa Atomstroiexport si Gazprom Neft venind la facut bani si politica.

Si ca sa se vada exact cum merge treaba in Rusia aflati aici: oficialii Lukoil sunt fericiti si au multumit Gazpromului ca au primit verde sa extraga mai mult gaz in patru campuri din regiunea Bolshekhetsky. Alekperov de la Lukoil zice poate produce acum 28 miliarde de metri cubi in zacamintele cu pricina, pe cand la momentul actual produce doar 10. Pentru 2008, Lukoil are o tinta de extractie a 20 de miliarde de metri cubi, fata de 14 miliarde in 2007. Gazprom a fost mereu problematic la folosirea conductelor sale de catre alte companii. Serviciul Federal Antimonopol a instrumentat mereu cazuri impotriva Gazprom pentru companii ca Novatek, Nortgaz si Rospan (parte a TNK BP).

Ca un facut, ca veni vorba de TNK- BP, o serie de fosti directori ai companiei sunt suspectati ca au tras o evaziune fiscala de 900 de milioane de dolari. Cam seamana cu modelul Yukos, nu? Cand gigantul lui Khodorkhovsky era acuzat de evaziune fiscala de 30 de miliarde de dolari.
De acceasi infractiune mai sunt acuzat si niste executivi de pe la Slavneft, detinuta in comun de Gazprom Neft si TNK- BP. Ca daca miliardarii rusi tot incep sa preia fraiele holdingului, iar Gazpromul se alege cu campul gazifer de la Kovitka, la o adica de ce Gazprom Neft, subsidiara petroliera, de ce sa nu se aleaga si ea cu restul de actiuni de la Slavneft?

Totusi exista si o veste buna. Scaderea bursei moscovite cu vreo 500 de miliarde de dolari nelinisteste oligarhii rusi. Scaderile extraordinare, la minimul ultimilor doi ani au facut sa scada enorm capitalizarile unor giganti rusi. Iar Alexei Mordashov, varful de lance de la Severstal, cel mai mare producator rus de otel tocmai ce a anuntat ca va lua in seama ideea de a isi reduce participatia de la 82% la putin peste 40% si sa vanda actiunile catre fonduri de investitie. Adica sa mai preia si altii din riscuri. Si el sa faca si niste bani, pastrand totodata controlul. Dupa esecul discutiilor cu Arcelor, Mordashov a inceput sa cumpere infrastructura occidentala in veselie incercand sa isi faca un imperiu transnational. Ca si Gazprom, Lukoil, Evraz sau chiar ca ambitiile externe ale TNK- BP. Caci in curand vom vedem cum TNK- BP va face concurenta BP in Asia Centrala. Sa isi smulga acum parul din cap englezii. Iar Alexei Kudrin, ministrul de Finante o ia tot mai serios la gandit sa reduca imensitatile de taxe petroliere pentru a atrage investitorii. Ca altfel, in 10 ani, Rusia o sa ramana fara una din propriile arme: petrolul, din lipsa de noi campuri exploatate.

miercuri, 10 septembrie 2008

Industria mortilor vii







Desi ar parea
ca vorbesc de tactica pe care pescarii de somon Feroe o au in meciul cu Romania, nu e asa. O data cu umflarea muschilor, Rusia nu si-a dat seama ca este rupta in fund. Sprijinul pe fata pentru Osetia de Sud si Abhazia pentru controlul rutelor energetice din Georgia a scos pe lateral o alta problema: Rusia nu e numai a rusilor, o gramada de popoare cucerite de-a lungul anilor cam au pretentii de libertate, alimentate cu precedentele Kosovo, Osetia de Sud si Abhazia. Problema cecena e arhicunoscuta, Rusia ducand lupte crunte cu teroristii ceceni pentru pacificarea teritoriului. Nu ca nu s-ar fi lasat cu violente de ambele parti. Am vazut filmulete pe youtube cu soldati rusi decapitati pe viu de ceceni; sau masacrul de la Beslan cand teroristi ceceni luasera cateva sute de ostatici dar fortele ruse au intervenit cu o crasa incompetenta ceea ce a dus la multe zeci de morti si sute de raniti. Acum sunt si altii care vor independenta. Cecenia, o republica din nordul Caucazului bogata in petrol si-a declarat independenta in 1994 si dupa 2 ani de lupte au ramas mii de morti. Nimeni din Rusia n-a precizat dreptul lor la viata atunci cand l-au acuzat pe Sakashvili ca de masacru la Thsinavali. In 1999, Vladimir Putin, pe atunci presedinte, pe acum premier a aratat o alta mare realizare a democratului popor rus: un al doilea razboi cecen care a distrus aboslut orice urma de rebel cecen.

Cea mai mare amenintare vine din Tatarstan, tinutul tatarilor. Cu notabila diferenta ca Osetia de Sud si Abhazia au fost mereu incurajate de rusi sa sparga Georgia din cauza dictatorilor rusofoni adulmecatori ai nostalgiei aduse de bocancul comunist de pe gatul lor. Pe cand Tatarstanul este o putere economica, compania Tatneft fiind unul dintre cei mai importanti producatori de petrol din Rusia. O asociatie nationalista tatara, numita Centrul Civil al Tuturor Tatarilor, a publicat un apel in care se mentiona ca „pentru prima oara Rusia a recunoscut independenta propriilor cetateni” si s-au aratat optimisti ca Tatarstanul va fi urmatorul. Asta pentru ca dupa logica normala, daca separatistii rusi din Georgia au stat propriu ca atare recunoscut de Rusia, fara ca sa doreasca anexarea sau unirea, aceeasi independenta recunoscuta o poate asa si Tatarstanul. Tatarii inca mai comemoreaza ziua in care in 1552 statul lor a cazut in fata armatelor lui Ivan cel Groaznic, fiind absorbit in Marea Rusie. Iar republica mai este si un major producator auto, aici exista o fabrica de avioane; in Bashkiria exista un enorm zacamant de gaze naturale; iar in Komi se produce foarte mult carbune. O organizatie numita Kuk Bure din Bashkortostan, unde acesti etnici numara 30% din populatie, chiar a cerut introduerea limbajului lor in scolile publice. Pe de alta parte, circazienii, popor inrudit cu cei din Abhazia traiesc in multe mici republici din nordul Caucazului: Kabardino-Balkariya, Karachayevo-Cherkesiya si Adygeya. Iar acum toti sunt extatici in privinta independetei deoarece verii lor primari si-au capatat independenta.

SUA pot foarte bine incuraja aceste popoare la independenta. Mai ales ca tendinta dictatoriala este puternica prin zona si oricui ii surade sa fie stapan pe o mare de petrol sau carbune cum fac dictatorii Asiei Centrale: Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Tadjikistan, Kirgistan. Bineinteles, Rusia poate suferi mult mai repede de pe urma chiar a oligarhilor lor. Daca statele vestice ar anula sau inaspri conditiile necesare vizei, atunci oligarhii isi vor smulge par din cap deoarece nu mai au unde sa-si cheltuie enormitatile de bani. Iar in Austria sau pe coasta de Azur rusa e a doua limba vorbita.
Bogatanii vor sta cu un ochi la vize si cu celalalt la cuplul imperial Medvedev- Putin. Cand presiunea internationala e prea mare, vor face ei presiuni asupra lor sa o lasa mai moale cu sferele de influenta. Privilegiile de a avea firme inscrise prin offshoruri si paradisuri fiscale, conturi bancare secretizate in Elvetia, apartamente de lux in Londra, castele in Scotia, podgorii cu traditie in Italia nu pot veni la pachet cu tancurile din statele inconjuratoare.
Iar faptul ca Bursa rusa a pierdut jumatate de trilion de dolari din capitalizare, aproximativ 40% fata de perioada dinainte de invazie arata ca fondurile de investitii vestice si-au luat si ele talpasita. Iar suma de e de colea...

Desigur, nici SUA si UE nu stau cu bratele in san. Ca sa mai faca si ei un ban si profitand de mereu-intaratatul Ahmadinedjad si de visul sau nuclear, Bush jr va vinde pe o nimica toata de 7 miliarde de dolari un sistem de aparare pe baza de racheta catre Emiratele Arabe Unite. Ceea ce arata ca noul razboi diplomatic rece incepe sa imbogateasca iar companiile militare si sa duca intr-un final la proliferare de armament oriunde.
Pe langa asta Ucraina, aliat traditional al Vestului prin Yushcenko a anunat ca va inchide o statie radar folosita de Rusia. Asta dupa ce chiar Rusia a declarat obsoleta folosirea sa si a alteia de la Sevastopol iar Ucraina a vazut miscare drept neprietenoasa. Pentru ca le-a taiat o sursa de bani ucrainienilor. Aviatia SUA a mai anuntat ca din Octombrie va patrula in spatiul aerianal statelor Baltice. Iar rusii poate ar fi vrut sa faca aceleasi manevre ca-n Georgia: violarea spatiului aerian ca sa arate separatistilor ca au sprijin, instigarea lor, apoi cand statul se apara, „il va convinge la pace” cu 4.000 de tancuri in baza protectiei minoritatilor ruse de acolo. Iar statele baltice au importante minoritati ruse...


Totul e desprins dintr-un clasic razboi al nervilor. De data asta fiecare actioneaza pe tacute si furnizeaza stirile de parca totul ar fi de o calmitate extrema. Ceea ce nu e... Rusia tocmai a amenintat intreruperea legaturi lor cu NATO daca Georgia va primi in decembrie MAP-ul (Membership Action Plan) de a intra in NATO. Iar Georgia sigur il va primi. Altfel, toata gargara occidentala cu drepturile omului, principiile ONU, suferintele intampinate de Georgia careia Rusia i-a distrus o parte din infrastructura ar fi degeaba. Si ar insemna o capitulare in fata Gazpromului, lasand in sfera Rusiei culoarele energetice din zona Caucazului pentru petrolul si gazele caspice.

Capitalismul s-a schimbat dupa Gazprom. Daca in capitalismul dupa Exxon sau Enron, companiile se duceau in state de mana a treia si le cumparau dictatorii cu valiza si le exploatau bogatiile pana ii schimbau alti dictoatori platiti de altii, acum povestea e diferita. Gazpromul intimideaza si foloseste cele mai machiavelice arme disponibile. De exemplu, dupa ce Canada a facut gura si a fost vocala in privinta invadarii Georgiei, Gazprom a avertizat statul in cauza ca ar putea gasi o noua piata de desfacere pentru gazul natural lichefiat, in conditiile in care canadienii incearca blocarea negocierilor privind proiectul Rabaska. Stephen Harpor, premierul canadian, a incercat si el sa ameninte cumva econoic Rusia si a zis dupa invazie ca interventia militara in Caucaz ar putea periclita contractele comerciale privind importul de gaze. Povestea este asa: in mai Gazprom anunta asocierea cu firmele canadiene firmele Enbridge Inc, Gaz Metro si Gaz de France pentru a construi un terminal de gaz în valoare de 840 milioane dolari, in Quebec. Iar terminalul ar trebui sa asigure necesarul de gaz pentru orasele Quebec si Ontario. Gazul pentru ele ar trebui sa vina din zacamantul Shtockman in Arctica, explorat cu francezii de la Total. Ca atare santajul merge si peste ocean... Acum cateva zile si Iuri Trutnev, ministrul rus al Resurselor naturale ameninta ca „va interveni” daca TNK-BP nu va vinde mai repede catre Gazprom zacamantul de gaze de la Kovitka pana la finele anului. Nu ca BP n-ar fi fost destul de ocupata pana acum cu presiunile facute de agentiile guvernamentale sosite cu misiunea de a cauta nod in papura. L-au fortat pe directorul Robert Dudley sa plece, el ramanand fara permis de munca. Directorii si-au dat cate unul demisia in urma scandalului facut de niste miliardari actionari ce detin 50% din holding.

Gazprom a avut spre deosebire de Occident 2 avantaje. Cand Kosovo s-a declarat independenta, Occidentul n-a obtinut decat un stat fomist in crunta nevoie de ajutor. In acel moment, Gazprom a convins Serbia sa sustina South Stream ca sa ocoleasca Romania. Iar Gazprom Neft, holdingul petrolier, a obtinut pe un mizilic de 400 de milioane de euro 51% din NIS, compania petroliera sarba si s-a angajat la investitii de 500 de milioane de euro. Mai conteaza ca Delloitte evalua compania la 2,2 miliarde de euro?
Acum reversul: cand Rusia a recunoscut independenta separatistilor din Georgia si a invadat tara si mentine presiuni sa nu ajunga in NATO, ce a obtinut? Pai controlul rutelor energetice. Plus ca nu-si vor retrage trupele dincolo de granitele statelor pe care tocmai le recunoscuse. Plus ca azerii s-au rotit spre Rusia, trimit mai mult petrol prin conducta de la Novorosiisk. Iar Gazprom a facut oferta comerciala de a cumpara toata productia de gaze. Bineinteles, la preturi europene, ca nu dau de la ei. Dau de la Ucraiana si UE. Ca tot a anuntat Aleksandr Medvedev, directorul executiv adjunct a spus ca veniturile oricum vin mai mult decat se estima. De la 39,5 miliarde dolari de anul trecut previziunea ajunsese la 64 miliarde, acum e la 65 miliarde de dolari.
Care Gazprom nu e usa de biserica nici macar in ochii rusilor. Pe 9 septembrie, Serviciul Federal Antimonopol a gasit Gazprom vinovat de discriminare impotriva traderului Trans Nafta, blocandu-i accesul la conductele sale. Iar Trans Nafta este companie din ... Tatarstanul de la inceputul articolului!


PS: Belarusul a anuntat ca nu va recunoaste exact imediat independenta republicilor Abhazia si Osetia de Sud. La cateva zile dupa, Severstal, cea mai mare companie din sectorul otelului din Rusia, a anuntat ca ia in considerare contruirea unui combinat de 2 miliarde de dolari in ... Belarus. Intr-o tara cu infrastructura la pamant orice investitie e buna. Daca rusii vin, pariu ca Lukashenko va recunoaste statele respective? Afacerea se va parafa cu vanzarea unei rafinarii belaruse catre Rosneft sau Lukoil.

marți, 9 septembrie 2008

Scuzati-mi franceza ...



Da, stirea e veche dar se pare ca procurorii rusi vor sa-l omoare pe Kenny pentru totdeauna astfel incat el sa nu mai apara si in episodul viitor. Aceasta mareata tara, acest pilon al democratiei, aparator al principiilor Natiunilor Unite, care invadeaza o tara „ca sa o forteze la pace” vrea sa interzica un serial de umor pentru ca nu gadila cum trebuie spiritul cerebral animat de vodka.

Oricum eu am profitat de asta ca va spun ca e oficial, americanii se retrag din cooperarea nucleara cu Rusia. Asta ca urmare a sfidarilor repetate ale Rusiei, care dupa ce NATO a efectuat exercitii militare in Marea Neagra cu 18 nave, s-au gandit ca ar fi istet sa faca si ei cu Venezuela niste exercitii prin Marea Caraibilor si sa testeze niste noi echipamente pe deasupra Oceanului Arctic. Semnele sunt deja clare. La nivel diplomatic asta echivaleaza cu aproape o declaratie de razboi. Cu o Uniune Europeana fleoscaita de dependenta de gazul rus ramane acum doar dupa americani sa ne asigure securitatea energetica Motiv pentru care au dat un contract de 4 miliarde de dolari lui Shell in Irak ca sa extraga gaz in regiunea Basra. Gaz care apoi sa fie dus pe conducte pana in Turcia ca sa fie bagat pe Nabucco. Doar ca s-ar putea sa nu mai aiba cui sa-l dea si pe cine sa salveze pentru ca prin Europa cam toate marile companii se orienteaza spre profiturile uriase ce se pot face in Rusia. Momindu-i pe vestici cu explorari de gaz (Total), gazoducte (E.ON, BASF, Eni, Gasunie), cu gaz ieftin de import doar ca sa nu importe din alte parti (Repsol, Gas Natural), exploatari de petrol (Gaz de France, BP) sau cu privatizari de producatori de energie electrica (Enel), o bursa ce atrage fonduri gigantice, Rusia a jucat perfect rolul unei vaduve negre. Care si-a atras prada in zona ei de actiune, o foloseste pentru propriile interese, si eventual, cand nu-i va mai fi de folos o va omori. Deocamdata marile companii occidentale, conduse dupa principii capitaliste vizeaza numai profitul. Iar exact pe asta s-au bazat rusii.


Au atras toti gigantii vestici, iar acum toate companiile astea ca sa nu isi piarda bunurile, investitiile, profiturile, fac un lobby puternic pe langa conducatorii statelor vestice sau UE. Nici nu mai trebuie ca Gazprom sau Rosneft sau Sberbank sau Fondul National de Bunastare sa faca vreo presiune asupra Occidentului european. Deja fac partenerii lor de afaceri pentru Rusia. Lucru dovedit din plin de povestea semnarii acordului de pace Rusia- Georgia. Cand Sarkozy s-a dus la Moscova cu actul in el se garanta „securitatea Osetiei de Sud si a Abhaziei”, pe cand ce a semnat Sakasvili mentiona garantarea „securitatii IN Osetia de Sud si Abhazia”. Lucruri total diferite, unde primul sugereaza recunoasterea Osetiei de Sud a Abhaziei.

Pentru a vedea forta Rusiei, un singur exemplu este perfect: Rosnanotech, corporatia de stat din domeniul nanotehnologiilor planuieste sa isi creasca afacerile de 30 de ori pana in 2015, pana la o neverosimila cifra de 157 de miliarde de dolari. Dmitri Lisenko, directorul companiei a spus acum doi ani ca Rosnanotech a are 618 proiecte propusei. Iar Lisenko este stapan peste un purcoi de bani 5,5 miliarde de dolari dati numai in 2007 de statul rus. Cumva Rosnanotech sa sa cerceteze noi arme si tehnologii militare? Nici vorba, doar sunt cei mai buni prieteni ai Europei, nu-i asa?

luni, 8 septembrie 2008

Sfarsitul incepe miercuri la ora 10:30




Nu, nu e vorba de meciul Romaniei cu nationala Insulelor Feroe. Chiar daca Dica merita alergat de tigrul anesteziat de Putin ca sa invete cum sa se miste pe teren…
Ei bine, este vorba de experimentul de la CERN din Elvetia. Nu e nicio branza, doar ca o sa fie cel mai mare experiment fizic din istoria umanitatii, care ar trebui sa aduca raspunsuri pentru cele mai mari mistere ale Universului recreand conditiile de la o miliardime de secunda de dupa Big Bang. La ora 10:30, ora Romaniei prima scanteie va porni in accelerator, dar primele unde se vor ciocni abia o ora mai tarziu. Daca experimentul va fi un succes va ramene in istoria omenirii ca si descoperierea focului, inventarea scrisului, construirea Piramidelor sau aterizarea pe Luna...
Se vor cauta asa : dovezi ale existentei materiei negre, extra-dimensiuni, supersimetrie si mecanismul care da masa unor particule dar nu si altora. Si eventual portofelele furate in RATB sau veriga lipsa, Yeti, urmele de extraterestri sau portretul fecioarei Maria in roiuri stelare…
Deja in seara de 22 august a avut loc o repetitie, cand un flux de cateva particule a calatorit prin Sincrotonul Super Protonic (Super Proton Synchrotron- SPS) pana la locul faptei : Large Hadron Colider (LHC). Dupa o perioada de optimizare, unele particule au fost trimise de la linia de transfer in accelerator, si conduse in sensul invers acelor de ceasornic in jurul LHC, pe o raza de 3 kilometri. Ambele teste, atat cel in sens invers acelor de ceasornic, cat si cele in sensul miscarii au mers fara nicio problema.

Dar miercuri se vor ciocni intre ele doua fluxuri de energie in care fiecare flux va avea 0,45 TeV (Terra Electron Volt) Un experiment mai puternic, cu fluxuri de 5 TeV va avea loc pe 21 octombrie. La asemenea energii particulele ar putea « sari » prin dimensiuni. Detectoarele precum Solenoidul Compact Muonic vor urmari traseele a sute de particule ce se vor degaja in urma coliziunii.
Complexul acceleratorului, de 27 de kilometri circumferinta se afla la circa 100 de metri adancime aproape de granita franco-elvetiana, langa Geneva. Odata ce se ajunge la viteza maxima, se spera gasirea a ceea ce se numeste « bozonul lui Higgs », ceea ce ar confirma predictiile despre anumite verigi lipsa din modelul standard care explica modul in care particulele elementare obtin masa.
A costat 8 miliarde de dolari si 10 ani pentru ca acceleratorul sa fie construit. La el au participat peste 6.000 de fizicieni de la sute de universitati si laboratoare din 50 de state. Numai din Rusia au participat 700 de cercetatori de la 12 institute.
Va fi nevoie de 20 de milioane de CD-uri pentru a inregistra datele produse in accelerator si 70.000 de computere mainfframe pentru a le procesa iar inelul magnetic cu 1600 de magneti supraconductori unde sunt accelerate particulele este racit la temperaturi aproape de zero absolut

Mai multi cercetatori si membri ai societatii civile au spus ca marea coliziune ce va avea loc ar duce la aparitia unor gauri negre care vor captura materia inconjuratoare, ceea ce va duce in mod final la distrugerea planetei. Ceea ce a dus la amenintari cu moartea pentru fizicienii ce iau parte la experiment sau chiar la plangeri la Curtea Europeana a Drepturilor Omului ca sa blocheze pornirea acceleratorului. Vinerea trecuta a fost respinsa cererea.
Desigur, un profesor a calculat ca daca se va crea o micogaura neagra, ar trebui sa dureze de la 50 de luni la 50 de ani pana sa inghita Pamantul.
Higgs, un profesor de 79 de ani de de la Universitatea din Edinburgh, ateu respinge idea de a numi acest bozon drept « particula lui Dumnezeu ».

Voi unde vreti sa petreceti Apocalipsa ?
Oricum daca credeati ca scapati de credite asa usor....nicio sansa.

sâmbătă, 6 septembrie 2008

Scursurile lumii se aduna impotriva UE si a SUA






Coreea de Nord isi reia programul nuclear, Transmistria organizeaza o parada militara si cere recunoasterea independentei din partea Rusiei, doua ferme estoniene s-au declarat republica sovietica si vor recunoastere. Daca vi se pare prea mult, ei bine nu e… Mai deunazi, Chavez, dictatorul Venezuelei si-a declarat sprijinul catre Rusia si a acuzat Georgia ca e unealta SUA. Poate ca e, dar a face asta in timp ce mai nationalizezi ceva in tara, cere mult tupeu. Iar Chavez exact asta a facut. Dupa ce nationalizase resursele de petrol si rafinariile, intr-o miscare fulger el a mai luat cu japca si transportul de combustibil, pe motiv ca intermediarii ar scumpi artificial benzina si ar reduce traficul ilegal de produse petroliere catre Columbia si Brazilia. Pana acum transportul era in mana a catorva zeci de companii, din care cateva multinationale. Paguba: niste miliarde bune de dolari.

Urmatorul tupeist al lumii, Mahmud Admadinejaaaaaad a anunta pompos ca daca Occidentul mai cracneste ceva… ii va impune sanctiuni economice. “Natiunea iraniana ar putea raspunde iar Iranul ar putea impune sanctiuni impotriva acelor state” a hahait Ahmadinejad impotriva statelor care vor sa ii impuna sanctiuni pe motiv de program de realizare de arme atomice si de refuzuri repetate de verificari atente din partea ONU si a Agentiei Atomice.
Oare se poate mai mult? Desigur, Daniel Ortega, presedintele din Nicaragua a recunoscut oficial existenta Abhaziei si Osetiei de Sud, fiind prima tara ce a facut acest lucru. Bineinteles a mai zis ca Nicaragua ofera sprijin Rusiei in actiunile sale dar si ca NATO incearca sa izoleze Rusia creand un baraj statal in jurul sau. Nu ca n-ar fi nicio legatura cu faptul ca Ortega a fost sprijinit chiar cu armament de catre URSS in anii ’80 impotriva rebelilor impinsi de la spate de SUA…

Bineinteles ca nu s-a oprit totul aici. CSTO (Colective Security Treaty Organization), o organizatie ce include Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirgistan, Tadjikistan, Rusia si Uzbekistan a anuntat oficial o pozitie “de neechivoc” foarte dura impotriva Georgiei, pe care au acuzat-o de toate relele din razboiul din august. In declaratia comuna statele CSTO au anuntat ca sunt “foatre ingrijorate de tentativa Georgiei de a rezolva conflictul din Osetia de Sud prin uzul fortei, ceea ce a dus la numeroase victime printre noncombatanti si fortele de mentinere a pacii”. Si bineinteles la dezastrul umanitar in care cam 200.000 de oameni au fugit din calea razboiului.
Daca prezenta dictatorilor din Asia Centrala nu surprinde, acestia fiind, cu tot sprijinul american, legati ombilical de Moscova, pentru ca Gazpromul le duce gazul in Europa si le asigura miliardele necesare pt dezvoltare si mentinerea puterii, oare ce o cauta Armenia acolo? Pai simplu, toata infrastructura armeana de gaze este sub controlul Gazpromului iar armenii au si ei ceva de castigat din urma Georgiei: au un conflict inghetat cu Azerbaidjanul pentru Nagorno- Karabah. Iar recent Serzh Sargsyanhas, liderul de la Erevan a vizitat Kremlinul si au discutat in privinta Osetiei de Sud, Abhziei si a situatiei create. Iar Medvedev a subliniat importanta discutarii problemei cu Azerbaidjanul, deoarece Azerbaidjanul nu e afiliat nici la SCO, nici la CSTO. Controland gazul din Armenia, I-a momit pe acestia impotriva azerilor. Controland gazul in Armenia n-a fost nicio problema sa-I manipuleze, dar acum are un avantaj si asupra Azerbaijanului.
Care avantaj s-a vazut imediat la vizita lui Dick Cheney in Caucaz si Ucraina. Dupa cum zic sursele Kommersant, mai intai presedintele Sakashvili s-a cam sucarit pe americani pentru ca Cheney l-a instiintat ca desi SUA sprjina conductaraia europeana prin Georgia, SUA nu vor asigura siguranta conductelor din Georgia decat prin metode politice, nu si militare.
Adica Sakashvili a ramas la curu’ gol in fata rusilor. SUA au ales un razboi rece in locul unuia cald.

Prin Georgia trece oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan pe unde se pompeaza zilnic 850.000 de barili de titei caspic pana la Marea Mediterana, ocolind Rusia. Pe langa asta mai e oleoductul Baku-Supsa da si gazoductul Baku- Tbilisi- Erzurum pe unde ar trebui sa vina gazul pentru Nabucco, care va incepe in Turcia. Oricum daca nu mai exista siguranta oleoductului pana la Supsa, conducta Constanta- Trieste e un proiect mort deoarece n-ar mai avea ce petrol sa vina din terminalele georgiene la Constanta. Nu ca n-ar fi deja cu un picior in groapa deoarece Slovenia si Italia nu si-au desemnat companiile ce sa faca parte la construierea sa. Care companii ar trebui sa stranga 4,5 miliarde de euro pana vara viitoare, altfel se opreste jucaria. Nu ca deja jucaria n-ar fi stricata de Italia, ai carei giganti energetici Eni si Enel au foarte multe afaceri derulate cu Gazprom sau statul rus… Deci pana aici kaput! Disperarea lui Sakashvili s-a vazut dupa ce a arestat un posibil contracandidat fara sa-l acuze de ceva sau sa aduca vreo dovada. Bineinteles, Rusia ii cere demisia si eventual instalarea unui lider pro-rus. Astfel, fundul lui nu va prinde scaunul prezidential pana la rostogolirea Capului Sf Ioan Botezatorul de peste 4 luni.

Iar in Azerbaidjan, Dick Cheney a inregistrat un esec si mai mare, in ciuda faptului ca Cheney si dictatorul Ilhan Aliyev au legaturi stranse de cand primul lucra la Haliburton iar al doilea conducea… SOCAR, compania de stat azera in domeniul gazului si petrolului. Numai ca recentele evenimente l-au facut pe Aliyev sa ii transmita Americii un semnal foarte rece.
Vizita lui Cheney in Azerbaidjan a fost un dezastru total. Inaltul oaspete, desi aflat la prima vizita in acest stat n-a fost asteptat la aeroport nici de presedintele Aliyev, nici de premierul Artur Rasizade. Doar vicepremierul Yagub Eyubov si ministrul de Externe Elmar Mammadyarov l-au intampinat. Iar Aliyev nu s-a grabit sa-l primeasca. Tocmai de aia Cheney s-a intalnit intai cu Bill Schrader, presedintele subsidiarei British petroleum din acest stat si cu top managerii de la Chevron. Aliyev inca nu se grabea. Ca sa umple timpul, Cheney a vizitat ambasada SUA in Baku si a avut o intalnire cu ambasadoarea Anne E. Derse. Abia pe seara Cheney s-a dus la palatul lui Aliyev. Semnale clare. Iar rezultatul convorbirilor a fost atat de promitator ca Cheney nici n-a mai stat la banchetul dat in onoarea sa…

Reorientarea lui Aliyev vine tot dupa razboiul de o saptamana al Rusiei cu Georgia. Baku a vazut invadarea cu tancuri a Georgiei drept un semnal pentru toata zona. “Usor cu pianul pe scari!…” pare sa le spuna Rusia. Bineinteles, bugetul statului azer a suferit mari pierderi. Din cauza exploziei din 12 august de pe oleoductul Baku- Tbilisi- Ceyhan, la care Turcia a dat vina pe Partidul Muncitorilor din Kurdistan, si a opriri oleoductului Baku- Supsa si a gazoductului Baku- Tbilisi-Erzurum, exporturile energetice ale azerilor catre Occident au fost sistate. Azerii chiar au multumit Rusiei ca in cursul operatiunilor militare n-au bombardat conducta pana la Ceyhan.
Ba chiar si-au crescut ponderea in hidrocarburile trimise in Occident pe conducta pana la Novorosiisk, adica… cea prin Rusia. Plus ca Aliyev e speriat ca Rusia ar putea da Armeniei Nagorno- Karabah sau sa-I recunoasca independenta. Rusia controleaza acum exporturile Azerbaidjanului deoarece Georgia e inchisa iar in Turcia e pericol de explozii pe conducta din partea kurzilor. Mai mult, in iunie, Medvedev a propus azerilor ca Gazprom sa cumpere toata productia tarii de gaze si sa-I plateasca pret european.
Iar dupa ce s-a intalnit cu Cheney, Medvedev l-a sunat direct pe Alyiev…
Cum acum cateva zile Putin a obtinut in Uzbekistan un acord pentru toata productia sa si o parte a Turkmenistanului de gaze ce sa ajunga printr-o conducta in Rusia. Iar din primavara asta deja s-a batut in cuie ca Gazprom sa plateasca preturi europene statelor din Asia Centrala pentru gazul importat. Cum acele gaze sunt vandute majoritatea in Ucraina, acest fapt va pune o mare presiune pe acest stat.

Nu ca nu ar exista deja destula presiune pe presedintele Yushcenko ca sa mareasca chiria flotei ruse de la Marea Neagra ce sta la Sevastopol. Conform presei ucrainiene, la preturile actuale asta ar priva Ucraina de cel putin 1 miliard de dolari anual. Iar daca Rusia tot face un santaj cu gazul, Ucraina de ce sa nu faca cu flota?
Dar nu asta e adevaratul motiv pentru care Rusia are ca tinta urmatoare Crimeea. Medvedev a anuntat in planul sau diplomatic in cinci puncte spus in seara in care UE se intalnea pentru posibile sanctiuni ca Rusia isi va proteja cetatenii sai dinauntru granitelor sau de peste hotare. Or, 500.000 de transnistreni au cetatenie rusa, asa ca adio unire cu Moldova, daca mai parea vreodata vreo posibilitate. Apoi in Osetia de Sud si Abhazia, Rusia acordase inaintea conflictului cu Georgia pasapoarte marii majoritati a cetatenilor. Iar Ucraina acuza acum Rusia ca da celor din Crimeea pasapoarte pe banda rulanta la consulatul de la Simferopol. Iar statele baltice au mari minoritati de rusi.

Dar Rusia vrea Crimeea pentru a bloca proiectul gazoductului White Stream, care ar trebui sa aduca gaz caspic pe traseul Georgia- Crimeea- Romania, ocolind-o. La acest gazoduct s-a referit de cateva ori intr-un limbaj sibilinic Dinu Patriciu, creierul Rompetrol si Ioan Sturza, al doilea om din Rompetrol, artizanul vanzarii companiei catre KazMunaiGaz din Kazahstan. White Stream ar trebui sa fie mai scurt cu 1.000 de kilometri decat Nabucco, va ocoli Rusia si va duce gaz celor trei fomisti din zona aflati pe lista neagra a Rusiei din cauza vederilor pro-occidentale: Ucraina, Romania si Polonia. Ioan Sturza a recunoscut existenta unui “grup de initiativa” ce urmareste punerea Romaniei pe harta energetica, deoarece South Stream ne ocoleste voit iar Nabucco s-a nascut mort.

Proiectul urmareste sa conecteze South Caucasul Pipeline (Baku- Tbilisi- Erzurum), care cara gaze din uriasul zacamant Shah Deniz catre Turcia cu statele pro-occidentale din Europa. De la Borjomi (Georgia) conducta ar avea un traseu de 115 kilometri pana la malul Marii Negre prin Georgia. Daca va avea ruta directa catre Romania, sectiunea va avea 1.120 kilometri si va trece pe la adancimi de 2.000 metri. Daca se urmeaza ruta catre peninsula Crimeea, va avea 630 kilometri si tot pe la adancimi de 2.000 metri. Sectorul de uscat de prin Crimeea va avea alti 215 kilometri iar de pe malul Ucrainian inca 395 kilometri pana in Romania.
Prima faza, estimata sa coste 4 miliarde de dolari, ar cara initial 8 miliarde de metri cubi de gaz. Faza a doua ar insemna extinderea cu inca o capacitate de 8 miliarde de metri cubi de gaz, iar a treia cu inca 16 miliarde de metri cubi pana la un total de 32 miliarde de metri cubi. Gaze necesare: din Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan. Desigur, cele doua state din Asia Centrala au cam dat gazul Gazpromului iar viitorul gaz urmeaza sa curga pe conducta semnata de Putin acum doua zile. Cat despre gazul din Azerbaidjan, Aliyev a cam facut stanga-mprejur spre Rusia…

Iar daca va intrebati de ce Chavez se aliaza cu Rusia, e simplu. Chavez e cam izolat in lume, dar are o gramada de petrol. Iar in cursul vizitei sale la Moscova, presa rusa a anunat ca Venezuela va cumpara sisteme de aparare antiareriana purtate de oameni, avioane Il-76MD de transport si tancuri T-90. Uralvagonzavod, compania ce face aceste tancuri spune ca T-90-urile sunt superioare oricarui model occidental din aceeasi clasa in termeni de putere de foc, manevrabilitate, viteza si armura, dar ca se vinde la jumatate de pret. Ba chiar in acordul de 5 miliarde de dolari semnat in iulie de Chavez la Moscova pentru armament dat de Rusia in urmatorii 10 ani. Venezuela a primit si 24 avioane Sukhoi- 24, dupa ce in 2005- 2006, Venezuela a semnat pentru o afacere de cumparare a 50 de elicoptere, 12 Tor-M1 rachete aeriene de aparare si 100.000 de pusti AK- 103, bineinteles tot din Rusia. Iar din Rusia Rosoboronexport, gigantul armelor a anuntat ca vine annual arme de 6-7 miliarde de dolari pe glob… Nu m-ar mira nici daca se va afla ca Rusia a vandut arme Iranului iar acum teroristii din Irak sau Liban folosesc arme ruse.

Tot in cursul vizitei la rusi Chavez a aruncat cu petrol si gaz in stanga si dreapta. Mai intai, PDVSA, gigantul de stat venezuelean, a semnat un acord de cooperare cu TNK-BP pentru studiul zacamantului Ayacucho-2 din delta Orinoco. Gazprom a semnat o afacere pentru campul Ayacucho-3. Lukoil a semnat cu aceeasi PDVSA un memorandum pentru explorarea Junin-3, de asemenea in delta fluviului Orinoco. La Minsk, Belarus si Venezuela au semnat pentru dezvoltarea Petrolera BeloVenezolana, un joint venture intre …. Belorusneft si PDVSA. Petrolera BeloVenezolana va primi alte 3 campuri petroliere in Venezuela si si-ar putea dubla capacitatile anuale in cativa ani pana la 2 milioane de tone metrice.

Deci ce avem pana acum? Rusia, Coreea de Nord isi reia programul nuclear, Iranul ameninta cu sanctiuni, dictatorii Asiei Centrale se intorc catre “mama Rusia” si “tata Putin”, tulburari in statele Baltice, Ucraina, Transnistria, Belarusul lui Lukashenko, Nicaragua lui Ortega, Venezuela lui Chavez. Plus ca mai toata America Latina e pierduta pentru SUA: guerilele din Columbia vor mai mult profit la droguri, dictatorul Evo Morales din Bolivia (cu mult petrol si ea) e la fel de guraliv ca Chavez, Cuba lui Castro, iar Luiz Inácio Lula da Silva, presedintele brazilian e cam impotriva oricarui “gringo”. Si asta pt ca SUA dau subventii la bumbac ceea ce a dus Brazilia la un proces la Organizatia Mondiala a Comertului cu SUA unde vrea daune de 4 miliarde de dolari. Si de curand Iranul ghiciti pe cine a invitat in OPEC? … Pe Brazilia, care are rezerve de 55 miliarde de barili de petrol, si care a fost in 2006 al 13-lea producator al lumii. Si a carei companie Petrobras e a 4-a din lume ca si capitalizare.

Iar Iranul sigur va fi atacat. Atat vecepresedintele Cheney a atentionat Iranul recent cat si presedintele francez Sarkozy care a spus ca Iranul se poate astepta oricand ca aviatia israeliana sa atace statul persan. Ceea ce inseamna ca deja se pregateste lovitura, acum incepe incet valvataia in presa, ce ar trebui sa se intensifice in urmatoarea perioada. Caci neatacarea Iranului inseamna capotarea in fata situatiei de facto si renuntarea la insesi principiile democratiei pe care se bazeaza lumea: integritatea teritoriala pentru tari si dreptul la proprietate pentru cetateni.

Rusia nu e nici ea de neclintit. Blocarea conturilor bancare ale companiilor ruse ar fi o mare lovitura. Plus ca majoritatea companiilor ruse iau credite din Vest, emit obligatiuni cumparate de occidentali, care sunt vitale pentru modernizarea si dezvoltarea gigantilor rusi. Plus ca deja productia rusa de petrol a inceput sa scada, semn al unor probleme pe conducta. Si asta din cauza taxelor mari ce nu stimuleaza companiile sa dezvolte campuri noi.
Redeventa e de 22%, taxa pe profit e de 24% iar pentru export exista o alta taxa. Ceea ce face ca 65 de dolari pe baril sa se scurga in conturile finantelor ruse. Lukoil spune ca Rusia are nevoie de investitii de 1 trilion de dolari pana in urmatorii 20 de ani numai ca sa mentina productia la 10 milioane de barili pe zi. Iar ponderea gazului si petrolului in PIB-ul Rusiei s-a dublat fata de 1999 pana la 30%, conform The Economist. “Aurul negru” si “aurul albastru” aconteaza 50% din veniturile la buget si 65% din exporturi. Iar guvernul nu vrea sa lase din mana aceste gaste cu oua de aur, ca mai are acasa si o inflatie de 15% pe an. De aceea vrea sa poata mari oricand pretul pentru a se proteja in viitor. Iar pentru acest lucru are nevoie sa faca cat mai multa lume dependenta de resursele e si fara rute alternative…

Acum sa updatam situatia noastra. Avem un Dmitri Medvedev, presedinte al Gazprom care a dus compania la o capitalizare de 300 miliarde de dolari. Si a devenit presedinte. Avem un Igor Sechin, fost spion rus si el ca si Putin, presedinte al CA la Rosneft, celalalt gigant de stat, care a cumparat pentru 28 miliarde de dolari activele Yukos dupa un faliment in care Khodorkhovski zace si acum in inchisoare. Iar Khodorkhovski era anti- Putin. Avem pe fiul lui Viktor Krtistenko, ministrului Industriilor, care va prelua luna asta Izhneftemash, un gigant de 9,5 miliarde de dolari. Cand Oleg Deripaska (controla Rusal) a semnat un memorandum cu Viktor Veselberg (avea Sual), ambii magnati ai aluminiului, fuziunea a dat cel mai mare producator de aluminiu din lume, unde Deripaska are 75% si care are monopol in Rusia. Iar Putin a garantat ca fuziunea nu va atrage atentia autoritatilor anti-trust din Rusia. Acum Deripaska are o avere de 28 miliarde de dolari. Si e banuit de SUA de practici anti-democratice si legaturi cu crima organizata, hackerit de computere, furturi intelectuale, santaj. Dar are de infruntat un proces de 3 miliarde de dolari pentru 20% din actiunile Rusal, intentat de Michael Cherney (Mikhail Chernoy), un magnat rus refugiat in vest. Dar Deripaska e casatorit cu fiicat lui Boris Yeltsin, asa ca binecuvantarea lui Putin (pus in functie de Yeltsin) nu surprinde. Roman Abramovich are si el o avere de 23 miliarde de dolari. Pana de curand a fost guvernator de Ciukotska. Circa 13 miliarde de dolari din avere ii are ca urmare a vanzarii in 2005 a actiunilor sale la Sibneft …. catre Gazpromul lui Medvedev. Bineinteles ca are si el un proces de miliarde in Vest, unde Boris Berezovski a intentat un proces cu daune de 3,5 miliarde de dolari pentru ca a fost obligat sa vand participatia sa la Sibneft si alte bunuri sub valoarea lor. Mai avem un prim viceprim ministru Igor Shuvalov, raspunzator de politica economica externa a Rusiei si reprezentant al Rusiei in G8.Bineinteles, este presedinte al Sovcomflot, companie ce produce tancuri petroliere si bineinteles, controlata de stat.

Oare se mai poate sa existe ceva? Normal ca da. Vladimir Putin, prim ministru al Rusiei, fost presedinte al statului pentru 8 ani si initiator al noii linii de politica externa a Rusiei are o avere de … 43,5 miliarde de dolari, cam a treia de pe Pamant. Oare de ce? Pai detine 37% din Surgutneftgaz, a patra companie petroliera a Rusiei. Care in 2004, cand Putin era Presedinte, a beneficiat de o decizie favorabila a unei instante in joc fiind 62% din companie. Producea in 2006 1,34 milioane de barili pe zi iar in 2007 a avut un profit net de 3,54 miliarde dolari Actiunile sale valoeraza numai aici 20 de miliarde de dolari. Iar Putin mai are 4,5% din actiunile Gazprom, adica 13,5 miliarde de dolari. Adunate, actiunile colosilor fac 33,5 miliarde de dolari. Dar Putin mai are si 50% din Gunvor, un trader de petrol care exporta o treime din petrolul rus si detine drepturi exclusive de a exporta o mare portie din … titeiul extras de Rosneft! Nu-I asa ca-I minunat? Anul trecut Gunvor a avut cifra de afaceri de 40 miliarde de dolari si venituri de 8 miliarde de dolari. Iar anul asta estimeaza o cifra de afaceri de 70 de miliarde de dolari. Cum valoarea de piata a Gunvor e cam de 20 de miliarde, ar rezulta ca Putin mai are aici vreo 10 miliarde de dolari.

Gunvor coopereaza foarte bine cu compania Zarubezhneft, o companie de stat pentru realizarea unui terminal cu o capacitate de 11 milioane de tone la Ust-Luga in Golfun Finic. Transneft, compania de stat ce controleaza conductele dar si portul Primorsk nu prea voia sa transporte petrol pana la Ust-Luga. Asta pana ce fostul director al Zarubezhneft, Nikilai Tokarev, a preluat conducerea Transneft in octombrie 2007. Iar Putin s-a facut clar inteles. Acum Transneft va lega conductele sale de terminalul de la Ust-Luga! Iar acum cateva zile, ministrul Energiei a aprobat transferul a 20% din titlurile proiectului Kharyaga PSA, catre … Zarubezhneft de la francezii de la Total. Campul Kharygaia are rezerve de 1,2 miliarde barili de petrol. Total are 50%, Norsk Hydro (Norvegia) detine 40%, iar Nenets Oil Company, controlata de guvernul regional din provincie are 10%.

joi, 4 septembrie 2008

Occidentul mai face un pas inapoi in fata Rusiei


Faptul ca Uniunea Europeana n-a reusit sa aduca o pozitie comuna dura impotriva Rusiei la summitul de luni deja isi arata efectele. Printre cei mai virulenti critici ai Rusiei, dupa statele Baltice si Polonia se afla Marea Britanie, care prin vocea premierului sau Gordon Brown avertiza asupra faptului ca Rusia isi poate folosi arma energetica. Cum actul final a fost unul mai plapand fata de cum se intentiona, chiar daca s-au suspendat negocierile pentru un parteneriat strategic cu Rusia, acesta isi arata deja efectele. Cum Marea Britanie a pierdut la masa verde, British Petroleum a cedat in fata celor patru miliardari rusi si iar Robert Dudley, directorul general executiv al TNK- BP, va fi indepartat de la inceputul lui 2009. Locul sau va fi luat de un manager rus ales de BP cu aprobarea in unanimitate a consiliului de administratie. Adica a miliardarilor rusi. Ba mai mult, s-a convenit emiterea a 20% ce vor fi vindute printr-o oferta publica initiala, dar care este „un subiect ce necesita consimtamantul autoritatilor ruse”. Asta nu inseamna decat ca BP isi va diminua participatia iar cei patru miliardari si noii actionari vor avea majoritatea de vot si vor conduce compania. La momentul asta BP detine 50% iar cei patru miliardari, adunati in AAR au 50%. TNK- BP aconteaza un sfert din totalul productiei si rezervelor detinute de BP in lume si este cel mai mare al doilea exportator de petrol din lume. Si pe 2007 a facut un nimic de profit de 5,7 miliarde de dolari.

Asta e o infrangere de genul „dinte pentru dinte”. Caci Marea Britanie i-a dat azil politic miliardarului Boris Berezovski, care acum l-a dat in judecata pe Roman Abramovich pentru 3,5 miliarde de dolari pe motiv ca a fost fortat sa isi vanda actiunile la Sibneft si alte afaceri sub valoarea lor normala.


Oligarhii Mikhail Fridman, German Khan, Viktor Vekselberg si Len Blavatnik au cerut de mai mult timp indepartarea lui Dudley, numit in 2003, deoarece ar fi avantajat mai mult BP decat pe ei. Acum s-a convenit marirea numarului de directori la 11, din care cate 4 de fiecare parte si 3 independenti, fata de 5-5 cat sunt acum. Dudley a parasit Rusia dupa ce permisul de munca i-a expirat iar unul cate unul directorii companiei au inceput sa demisioneze mai ales dupa ce autoritatile ruse au descins in mai multe randuri pentru „investigatii”. Anul trecut Shell a vandut participatia sa in proiectul Shalin, de 22 miliarde de dolari catre Gazprom dupa imense presiuni. Yukos, controlata de Mikhail Khodorkhovski, a dat faliment dupa ce statul a cerut taxe suplimentare de 30 de miliarde de dolari in urma unei „investigatii” care a aratat ca Khodorkhovski ar fi fraudat statul rus. Acum, fostul miliardar executa o pedeapsa de 8 ani in Siberia. Rosneft, condusa de Igor Sechin, actual vicepremier rus a preluat principalele active ale Yukos.

„Ne bucuram ca situatia s fost rezolvata iar participantii au ajuns la un acord fara interventia altor parti, inclusiv guvernul” a ranjit Sechin in comunicatul AAR. Actiunile companiei de pe bursa moscovita au urcat cu 11% dupa anunt. Circa 5% din actiunile holdingului se tranzationeaza pe piata de capital, iar 95% din intreg holdingul este detinut de acest joint-venture. Din cauza conflictului si riscului, obligatiunile TNK- BP pentru 1,1 miliarde de dolari pe 10 ani au crescut de la 7,875% la 9,05%, ajungand luna asta in maximul tensiunilor si la 9,51%. Miliardarii vor ca TNK- BP sa se extinda in Polonia, Germania, Irak, dar pana acum BP a convenit doar pentru extindere in Venezuela. Acum vor si in Turkmenistan, ba chiar sa concureze cu BP in statele din Asia Centrala care plutesc peste un ocean de petrol.

Cum Occidentul se dovedeste, ba vulnerabil economic, ba incapabil de o reactie comuna dura, acum multa lume a inceput sa intinda coarda. Rusii cumpara Vestul bucatica cu bucatica. Severstal, un gigant rus al otelului a cumparat un producator din Kazahstan cu rezerve descoperite de 20 de tone metrice si rezerve potentiale de alte 40 de tone metrice de aur. Si a mai platit un mizilic de 1,35 miliarde dolari pentru doua companii din SUA, WCI Steel si Esmark Inc. Severstal nu a avut „decat” 1,94 miliarde de dolari profit net in primele sase luni, produce anual 17,5 milioane de tone de otel si are venituri anuale de 15,2 miliarde de dolari.

Apoi Transnistria a organizat ieri o parada militara, cerand Kremlinului sa recunoasca independenta sa. Dar nu mai prezinta niciun interes pentru Rusia, deoarece Gazprom deja detine 50% plus o actiune din Moldovagaz. Guvernul de la Chisinau mai detine si el 35,33%, guvernul transnistrean are 13,44% iar 1,22% din companie e in maini private printre 1.705 actionari. Dar bascalia situatiei vine dupa ce doua ferme estoniene s-au declarat „republica sovietica” si au cerut Moscovei recunoasterea lor.
Mai mult, lipsa de vigurozitate a Occidentului a determinat umflarea in pene a Coreei de Nord care a anuntat ca isi reia programul nuclear...


Razboiul cu Iranul aproape ce se cere aproape singur. Chiar daca Dick Cheney a dat asigurari in cursul turneului sau din Caucaz ca SUA raman in zona. Doar ca a ajuns prea tarziu. Faptul ca UE n-a angajat sanctiuni pentru Rusia a fost calificat drept un „succes” diplomatic pentru diplomatia rusa in toata presa din acest stat. Impresia lasata de Rusia este ca oricand poate controla traseele energetice din Georgia. Iar acum exista mai multe conducte si proiecte ce trec pe acolo. Pe langa oleoductul Baku- Tbilisi- Ceyhan, al BP, prin Georgia trec traseele de aprovizionare cu petrol ce duc titeiul azer al pana la terminalele georgiene de pe malul marii. Iar caile ferate azere au fost bombardate de Rusia in razboiul cu Georgia, obligand SOCAR sa isi sisteze transporturile de petrol pana la Batumi. BP a fost si el obligat sa opreasca conducta ce duce petrol azer din Baku in portul georgian Supsa. Iar aviatia rusa a bombardat tinte aflate milimetric de conducta Baku- Tbilisi- Ceyhan, pe unde se pompeaza zilnic 850.000 de barili de petrol. Cum zona e acum zona de conflict iar violentele pot reizbucni foarte repede, bancile cu greu vor acorda finantare pentru cele 7,9 miliarde de euro cat au nevoie cei 6 actionari ai Nabucco, o sarcina oricum complicata in contextul actualei crize financiare mondiale.

Planurile BP de a extinde oleoductul spre Ceyhan sunt la fel de in pericol. Sau conducta Turcia-Grecia-Italia, care desi are gata din 2007 tronsonul pana in Grecia, lucrarile trebuie incepute in 2009 la sectiunea Grecia- Italia.Oricum Georgia e ultimul pas in calea barajului facut de Rusia pentru ca gazul caspic sa ajunga in Europa. Iranul e izolat pe motiv de centrala nucleara construit de Atomstroiexport, statele din Asia Centrala fac conducta cu Rusia, iar in Armenia infrastructura gaziera e detinuta de Gazprom. Inchiderea Georgiei printr-o eventuala "revolta" populara in urma careia sa se instaureze un regim prietenos Moscovei e usor de facut cad tara e sub ocupatia "fortelor de mentinere a pacii" ruse. NUmai ca asta n-o sa fie acceptata de americani.

Dar poate cineva lovi Rusia cu adevarat intr-o lume in care e o nevoie crescanda de resurse iar Rusia are resurse cat doua continente? Scaderile bursei din Moscova, ajunsa la minimul ultimilor doi ani pe fondul plecarii fondurilor straine de investitii abia au zgariat miliardarii rusi. Dar unii din ei au afaceri multe in Vest. Berezovski cere blocarea bunurilor din Occident ale magnatilor favoriti ai lui Putin: Abramovich si Deripaska. Cum spuneam, Rusia cumpara Occidentul pe bucati. Oleg Deripaska, de 40 de ani, are o avere de 28 miliarde de dolari. Compania sa, Basic Elements, care a avut 27 de miliarde de doalri venituri anul trecut a investit in Magna, o companie auto canadiana ce face componente auto, a cumparat mari portii de actiuni in doua companii de constructii din Austria si Germania, si a devenit un investitor major in Muntenegru. Si, bineinteles detine Rusal, cel mai mare producator de aluminiu din lume.
Roman Abramovich, de 42 de ani, are o avere de 23 miliarde de dolari si detine clubul Chelsea si are proprietati in toata lumea. Si detine Evraz Steel, unul din cei mai mari producatori de otel ai lumii.


Modelul de succes al Rusiei capata contur. Medvedev a facut din Gazprom a treia companie din lume ca si capitalizare, cu o valoare in jur de 300 miliarde de dolari. Si a devenit presedintele Rusiei. Igor Sechin este vicepremier si conduce Rosneft, compania de stat rusa ce a inghitit Yukosul de 28 de miliarde de dolari al lui Khodorkhovski si a devenit cel mai mare producator rus. Dar se poate mai mult? Sigur ca se poate, Rimera, firma fiului ministrului Industriei, Viktor Khristenko va controla pana la finele acestei luni Izhneftemash, una din cele mai mari companii ce produc echipamente de productie pentru industria petrolului si cu o capitalizare cat toata bursa romaneasca (fara Erste), de 9,5 miliarde de dolari. Oare se mai poate? Normal, caci Abramovich tocmai ce fu guvernator al regiunii Ciukotska. Si bineinteles, si-a vandut actiunile detinute la compania Sibneft in 2005 pentru un nimic de 13 miliarde de dolari catre ... Gazpromul condus atunci de Medvedev.


Deocamdata lui Deripaska i s-a anulat viza catre SUA pe motivul ingrijorarilor asupra practicilor sale de afaceri. Ba chiar David Cameron, liderul Partidului Conservator din Marea Britanie a cerut o revizuire a politicii tarii de acordare a vizelor fata de elita rusa. Adica fata de oligarhi. Numai ca e putin probabil sa se intample. Dar simpla enumerare a posibilitatii in gura mare arata ca oligarhii rusi sunt luati la ochi. Si pana la urma de ce sa fie urmariti de UE si SUA afaceristii rusi? Ca doar in Vest vuiesc scandalurile de coruptie la ABB, Siemens, Alstom iar de curand un apropiat al vicelui american Dick Chenney a pledat „vinovat” pentru mituirea unui oficial nigerian intr-un proces de coruptie in care e implicat gigantul american Halliburton. Acum Albert „Jack” Stanley are spectul unei pedepse de 7 ani dupa ce a primit 10,8 milioane dolari pentru „intermediere”. Iar guvernul nigerian s-a reorientat spre Gazprom, cu care a semnat un memorandum pentru explorare, productie, transport si recuperare a gazelor la rafinare. Tot spre partenerii rusi s-a reorientat si Gaz de France. Dupa ce petrolistii de la Total dezvolta impreuna cu rusii zacamantul de la Shtockhman, Gaz de France a semnat cu Lukoil si Socar pentru o portie de 15% dintr-un proiect caspic. Lukoil va avea 65%, iar Socar 20%. Rezerve: 800 de milioane de barili de tiei si rezerve de 50 de miliarde de metri cubi de gaz. O nimica toata...

miercuri, 3 septembrie 2008

Rusia castiga pe toate fronturile, SUA si UE spectatori de lux



Oficial Rusia anuntase ca nu va opri livrarile de hidrocarburi spre Europa, dar nu s-a putut abtine sa- si incordeze putin muschii si chiar in seara in care la summitul Uniunii Europene trebuia sa se ia decizia unor sanctiuni economice impotriva sa, a anunat ca livrarile prin oleoductul Yamal ... se vor opri pentru 30 de ore pe motiv de „probleme tehnice”. Nu ca nu s-ar fi anuntat pe surse cu 3 zile inainte ca exact asta o sa se intample. Ceea ce a inmuiat si mai mult pozitia UE fata de invazia Georgiei, Europa lasand impresia acum ca trage cu gloante oarbe iar ursul rus isi face treaba lui in continuare, netulburat.

In timp ce oficialii UE se duelau in vorbe cu Lavrov sau Medvedev, Putin a mai infipt trei cutite in spatele Occidentului: a obtinut acordul Uzbekistanului si Turkemnistanului pentru o noua conducta care sa duca gazul in Rusia, iar Gazprom Neft, aripa petroliera a Gazprom a zburat peste hotarele Rusiei. Ghiciti unde s-a dus sa exploateze un zacamant cu o productie anuala de 6,5 milioane tone? Gresit...In Iran! Acesta este Nord Azagedan si va produce singur mai mult decat toata Romania. Bineinteles ca a anuntat ca este gata sa exploateze alte tre campuri sub conditii similare. Acestea sunt Shurum, Kuh-e Rig si Dudru. Numai Azagedan are o rezerva estimata la 150 de milioane de tone, de 15 ori mai mult decat mizilicul pe care se bat Romania si Ucraina in disputa de la Haga privind platoul continental. Cartea jucata de Rusia cu centrala nucleara construita de Atomstroiexport a adus enorme beneficii politicii sale externe. Pe langa izolarea Iranului si cresterea influentei ruse in Europa ca singura sursa de gaze naturale, a facut ca marile companii occidentale sa paraseasca Iranul din cauza instabilitatii. Francezii de la Total s-au retras in vara, iar Repsol si Shell au abandonat dezvoltarea unui zacamant de la South Pars in primavara. Cum companiile americane n-au voie sa investeasca in Iran, persii sunt colonizati economic de rusi. Iar indesirea rusilor acolo va face Iranul de neatacat de catre americani sau israelieni. Or, neatacarea Iranului dupa "fortarea Georgiei catre pace" va duce Europa si mai mult la mana Rusiei iar UE, SUA si NATO vor arata ca niste papagali...

In privinta conductei din Asia Centrala, lucrarile au ramas si mai stravezii pentru Nabucco, proiectul de indepedenta energetica sprijinit de UE. Fara contracte de furnizare semnate, cu un South Stream aflat in stadii mult mai avansate, cu banci reticente in a acorda finantari din cauza razboiului din Georgia, iar pe acolo trebuia sa treaca gazul caspic, cu dictatorii din Asia Centrala ce nu pot misca nimic deoarece nu exista conducta transcaspica si deci sunt la mana Gazprom, Nabucco e o conducta spre nicaieri. China si India au luat-o si ele in fata UE si au semnat deja mai multe acorduri privind realizarea de gazoducte ce sa conecteze vastele rezerve ale Asiei Centrale cu economiile lor aflate in plina viteza.

Ca un facut, Putin a reusit semnarea cu statele centrale tocmai acum. Lukoil are in plan sa produca in 12 miliarde de metri cubi de gaz anual in Uzbekistan numai in campurile Kandym si Gissar, cat produc intr-un an si Romgaz si Petrom in Romania. Vagit Alekperov, directorul general a spus ca deja Lukoil a bagat 1,5 miliarde dolari in Acest stat. Iar campurile au rezerve de 250 de miliarde de metri cubi de gaz, mai mult cu 25% decat firimiturile pe care se bat Romania cu Ucraina...
Conducta pentru care a semnat Putin va duce ca exporturile sa urce de la 45 de miliarde metri cubi la 80-90 de miliarde pe an, adica exact toata productia. Mai mult, Gazprom prinde Europa intr-un cleste: azi a anuntat crearea unui joint venture cu Nigerian National Petroleum Corporation pentru prospectari, productia si transportul de hidrocarburi, pentru a proiecta un sistem de colectare a gazelor asociate si pentru contructia de centrale electrice in Nigeria. Iar acest stat are rezerve g`site de hidrocarburi de 9 miliarde de tone echivalent petrol ti rezerve de 5,2 trilioane metri cubi de gaz. Cam 40% din din gazele asociate extractiei celor 130 de milioane de tone de petrol sunt arse iar guvernul nigerian vrea recuperarea lor. Ca doar nu sunt de colea 24 miliarde de metri cubi de gaze...

Intr-o masura de disperare si Condolizza Rice va vizita Libia, fiind primul oficial american de rang inalt care va vizita acest stat dupa 55 de ani. Si asta dupa ce Gazprom s-a oferit sa cumpere toata productia de gaz a tarii. Pe care s-o exporte in Europa printr-un alt gazoduct, unde ghiciti care e partenerul ce s-a oferit sa il construiasca? Exact, este Eni din Italia, cu care Gazprom mai face South Stream si o gramada de alte afaceri in Rusia.

Iar cu Rusia si oligarhia de stat nu te joci. Dupa episoadele Medvedev (Gazprom) -presedinte si Sechin (Rosneft) - vicepremier, astazi urmeaza episodul Industrie. Rimera, divizia de servicii a Chelyabinsk Pipe-Rolling Plant a obtinut 24,8% din Izhneftemash, una din cele mai mari companii ce produce echipamente de productie pentru industria petroliera. Iar in luna aceasta va obtine intreg controlul. Firma cumparatoare a fost infiintata si condusa de Vladimir Khristenko care nu este decat ... fiul lui Viktor Khristenko, ministrul Industriei si Comertului din Rusia. Izhneftemash are o capitalizare de 9,5 miliarde de dolari iar la inceputul anului trecut a acumparat 75% din OAO Alnas, care face pompe electrice si motoare pentru sonde. Alnas detine 40% din vasta piata petroliera rusa de astfel de componente...


Profitand de inmuierea UE, Rusia a atacat pe toate fronturile, a oprit conducta sa-si forteze muschii, a interzis importurile a 19 firme americane din domeniul alimentar ce aduceau pui si carne de pui in Rusia, ba chiar acum a anunat ca isi va inchide piata pentru vecinii sai care se afla in Organizatia Mondiala a Comertului. Iar piata zaharului nu se va deschide pana la 1 ianuarie 2009. Masura vizeaza clar Ucraina, care misca in front. Prim vicepremierul Viktor Zubkov vrea chiar o interzicere a alcoolului si zaharului din Ucraina pana in 2013.

Iar daca SUA au impresia ca sunt la adapost de Rusia, sa mai gandeasca. In plina criza financiara, Rusia se afla pe locul 8 in topul creditorilor SUA, cu 65,3 miliarde de dolari. Pare putin fata de imensitatile datorate Japoniei (583 miliarde de dolari) sau China (503 miliarde de dolari) dar e o suma ce ar putea face ravagii. Datoria externa totala a SUA a ajuns la 13,77 trilioane dolari in aprilie, din care vreo 7 trilioane facute numai din 2003 incoace.

Comentezi ?!?