marți, 25 august 2009

UE baga bete in aripile Aeroflot


Transportatorii aerieni rusi risca interdictia zbururilor in Uniunea Europeana din cauza emisiilor de bioxid de carbon, potrivit Ria Novosti.

UE a plasat 100 de companii aeriene ruse, inclusiv Aeroflot, detinuta de stat, pe o lista a transportatorilor care ar putea fi interzisi pe aeroporturile comunitare, inclusiv Romania, daca nu isi reduc impactul asupra mediului pana in 2012.

Lista intreaga cuprinde 4.000 de companii si a fost publicata in Jurnalul Oficial al UE sambata.
Potrivit unei legi nou-introduse in UE, de la 1 ianuarie 2012, toate companiile aeriene care opereaza in Europa vor trebui sa isi limiteze emisiile de carbon sau vor fi penalizate. Comisia Europeana spune ca lista este „bazata pe date prezentate de Eurocontrol folosind inregistrarile planurilor de zbor”. Expertii spun ca transportul aerian produce 2% din toate emisiile de carbon ale omenirii si aconteaza 13% din transporturi.

Printre cele mai afectate va fi compania Aeroflot, care deja intampina probleme financiare mari din cauza datoriilor. Compania rusa avea la finele lui 2008 datorii de 737 milioane de dolari. Aeroflot este si sponsorul oficial al Olimpiadei de iarna de la Soci din 2014. Masura s-ar putea dovedi, insa, un adevarat bumerang pentru companie, care spera la cresterea numarului de pasageri o data cu Olimpiada de la Soci, daca din 2012 va fi interzisa la zbor in Europa.

Un comentariu:

Ana Bâtcă spunea...

Dacă experții pe care îi citezi au dreptate cu 2% din poluarea mondială, atunci le-ar face bine să le interzică să mai zboare. Și nu numai în UE, ci peste tot, dacă nu se modernizează.