joi, 27 august 2009

Rusia continua sa isi consolideze oligarhii





Rusia continua in plina criza procesul de consolidare a companiilor sale, de stat sau detinute de oligarhi, peste hotare. VimpelCom, cel de-al doilea operator din telefonia mobila din Rusia a anuntat ca va investi in urmatorii 3 ani 200 de milioane de dolari in dezvoltarea propriei retele din Cambodgia, transmite Ria Novosti.

Vladimir Ryabokon, viceresedintele executiv al VimpelCom a anuntat luni ca operatorul va investi 70 de milioane de dolari numai in acest an. VimpelCom a cumparat in iulie 2008 90% din compania cambodgiana Sotelco iar operatiunile au inceput in 4 mai. Pana acum, compania are 100.000 de clienti iar serviciile sale acopera cele mai dezvoltate 11 princii ale tarii.
Ryabokon a spus ca VimpelCom intentioneaza sa isi creasca num`rul de statii pana la 460 fata de cele 160 din acest moment si sa se extinda pentru a acoperi toate cele 22 provincii ale Cambodgiei.
Profitul net al companiei s-a dublat in cel de-al doilea trimestru, la 701,5 milioane de dolari datorita cresterii rublei.

Directii, directii...

Statul rus vrea ca VimpelCom sa ajunga in controlul unor oligarhi prietenosi fata de Kremlin. In luna martie, un tribunal din Omsk a declarat operatorul norvegian Telenor, care detine 29,9% din Vimpelcom responsabil de o pierdere de 1,73 miliarde de dolari pe motiv ca grupul norvegian a facut pagube companiei interzicandu-i acesteia sa intre pe piata ucrainiana. Cum grupul norvegian n-a vrut sa plateasca, situatia a dus la blocarea a 26,6% din VimpelCom pentru a fi vandute. Vanzarea pachetului a fost blocata insa acum o saptamana.

Implicarea lui Putin

Bineinteles, plangerea fusese facuta de Farimex, un actionar minoritar al VimpelCom, cu 0,002% si inregistrat in paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice. Gigantul Telenor se lupta cu holdingul Alfa Group, celalalt mare actionar al firmei, detinut de oligarhul Mikhail Friedman.
Procesul s-a desfasurat exact pe calapodul celui dintre o serie de oligarhi, inclusiv Friedman la TNK-BP si actionarul majoritat British Petroleum. BP a blocat dezvoltarea firmei pe o serie de piete pentru a nu se concura singura iar ulterior a fost supusa la mari presiuni, la care a cedat.

Miza. In 2004-2005 Telenor a blocat intentia VimpelCom de a intra pe piata ucrainiana prin achizitia Ukrainian Radio Systems, pentru a nu se concura cu alte interese ale Telenor in aceasta tara.
In luna mai, premierul rus Vladimir Putin a sugerat ca statul rus ar putea rezolva disputa din VimpelCom. Alfa Group are 32.9% din operatorul mobil. Grupul Alfa a fost salvat de statul rus printr-un credit de 2 miliarde de dolari luat de la banca Vneshekonombank.

marți, 25 august 2009

UE baga bete in aripile Aeroflot


Transportatorii aerieni rusi risca interdictia zbururilor in Uniunea Europeana din cauza emisiilor de bioxid de carbon, potrivit Ria Novosti.

UE a plasat 100 de companii aeriene ruse, inclusiv Aeroflot, detinuta de stat, pe o lista a transportatorilor care ar putea fi interzisi pe aeroporturile comunitare, inclusiv Romania, daca nu isi reduc impactul asupra mediului pana in 2012.

Lista intreaga cuprinde 4.000 de companii si a fost publicata in Jurnalul Oficial al UE sambata.
Potrivit unei legi nou-introduse in UE, de la 1 ianuarie 2012, toate companiile aeriene care opereaza in Europa vor trebui sa isi limiteze emisiile de carbon sau vor fi penalizate. Comisia Europeana spune ca lista este „bazata pe date prezentate de Eurocontrol folosind inregistrarile planurilor de zbor”. Expertii spun ca transportul aerian produce 2% din toate emisiile de carbon ale omenirii si aconteaza 13% din transporturi.

Printre cele mai afectate va fi compania Aeroflot, care deja intampina probleme financiare mari din cauza datoriilor. Compania rusa avea la finele lui 2008 datorii de 737 milioane de dolari. Aeroflot este si sponsorul oficial al Olimpiadei de iarna de la Soci din 2014. Masura s-ar putea dovedi, insa, un adevarat bumerang pentru companie, care spera la cresterea numarului de pasageri o data cu Olimpiada de la Soci, daca din 2012 va fi interzisa la zbor in Europa.

joi, 20 august 2009

Cruciada dupa adevar


... porneste de la aerele de detinere a Adevarului. Exprimarile de tipul „religie nationala” in care o institutie se declara pastratoarea celei mai intrinseci valori ale unui popor sunt deja de domeniul trecutului.

Atunci da, tribul avea propriile ritualuri magice si toate triburile aveau traditii si povesti proprii, despre spirite, vanatori rituale, dansuri si altele. In negura vremilor, mentalitatea omului primitiv s-a dezvoltat si a au aparut zeii. Initial fiecare popor, dupa ce s-a cristalizat, avea proprii zei si mitologia proprie. La inceput au fost politeisti, apoi a ajuns monoteismul.

Exemple sunt destule si exista si acum: iudaismul e propriu evreilor, zoroastrismul e numai la persi dintre cele monoteiste iar dintre cele politeiste shintoismul – la japonezi, confucianismul si taoismul la chinezi, hinuismul la indieni. Altele au caracter incert, cand politeiste, cand monoteiste- ca zamolximul dacilor.
Cand s-a ajuns la imperii si la contacte cu alte popoare si religiile lor a aparut sincretismul: genul cultului lui Isis venit din Egipt si intins in tot imperiul roman sau al lui Mithra, de origine persana dar adorat de romani.

Ulterior a aparut un nou val, de religii care se pretind „universale”, cu dorinte ca tot universul sa fie ca ei pentru ca ei sunt singurii pastratori ai intelepciunii lui Dumnezeu, revelate numai lor. Crestinismul si islamul sunt cele mai puternice. De aici se trage si mentalitatea de „traditie” si arogarea de merite ce nu se justifica. Intotdeauna s-au inventat povesti si legende care sa sprijine religia. Dinastia merovingiana a francilor se credea descendenta a lui Iisus dupa ce Maria Magdalena a venit in Franta cu fata sa produsa din relatia cu Iisus. Imparatii bizantini se credeau „umbra lui Dumnezeu pe Pamant”. Scribi crestini au intercalat la transcrieri pasaje in opera lui Flavius Josephus pentru a arata ca Iisus a existat. Scrisoarea guvernatorului Publius Ventulus a fost inventata ca sa se arate poporului „dovezi” despre Iisus.

Desigur miracolele cusute cu ata alba apar mereu. Despre romani se spune ca suntem crestini de 2.000 de ani. Desi aceasta asertiune e ilogica din start, ca nu puteam fi logic crestini pana ce Iisus nu a inceput sa predice (30 de ani) si eventual dupa ce Andrei a ajuns pe aici. Avem cateva probleme: numeloe apostolilor – Andrei si Ion sunt clar indo-europene si nu aramaice sau iudaice. Apoi Andrei cand a venit in Dobrogea a „fost condus de un lup” spune legenda. Pentru un popor care adora lupul si care avea acei draco ce au speriat armata romana (balaur cu cap de lup, corp de sarpe si coada de peste de pe bancnotele de 500 de lei de odinioara) un miracol in acest sens era binevenit.

Dar poporul roman n-a fost crestin decat dupa foarte multi ani, prin secolele 8-9 putandu-se afirma ca era majoritate crestina. Majoritate ca majoritate, dar oare acum putem afirma ca poporul roman e crestin? Pentru ca el pastreaza obiceiuri de Dragaica, Plugusor, Calusari si altele, care sunt in mod evident pre-crestine din obiceiurile dacilor. Toate incarcate cu sens religios. Deci am putea spune ca suntem intai zamolxieni. Nu de alta dar sunt cateva sute de romani care se considera continuatori ai cultului zamolxian, de exemplu Pavel Corut si Eugen Delcea, doi autori de carti, ca sa enumar doar doi dintre ei.
Dar mai sunt si alti romani care nu sunt ortodocsi, de exemplu evrei, greco-catolici, turcii musulmani din Dobrogea sau ateii. Sunt ei mai putin romani daca nu sunt ortodocsi?

Normal ca nu, pentru ca toti sunt egali in fata legii. Conventia Drepturilor Omului specifica asta. Constitutia Romaniei la fel. In plus, legea cultelor, (489/2006) mai exact, articolul 9, aliniatele 1 si 2, prevede ca „in Romania nu exista religie de stat; statul este neutru fata de orice credinta religioasa sau ideologie atee”.

Dar atunci

cum se explica anuntul Ministerului Comunicatiilor? Acesta a reluat procedura de licitatie pentru portalul e-Romania dar in noua documentatie privind caietul de sarcini solicita acum un subportal pentru Ortodoxie, ca „religie nationala”.
Daca religia este o chestie personala, de ce sa se introduca in invatamantul obligatoriu? Comisia Miclea a scos-o din liceu dar mai-marii se opun. Ieri Patriarhia a argumentat ca “orice schimbare a prevederii cu privire la statutul disciplinei religie în sistemul de învatamant public trebuie sa tina cont de parerea unui popor eminamente religios, cum este poporul roman“. Patriarhia îi reaminteste Cotroceniului, prin intermediul unei scrisori deschise, ca “reprezentantii cultelor religioase recunoscute în Romania si-au exprimat pozitia comuna cu privire la mentinerea disciplinei religie în planurile-cadru ale învatamantului liceal, ca parte a trunchiului comun“. Pai normal, ca doar le aduce credincioasi pe banda de mici, altfel ar ajunge fara donatii pentru masini si vile. Si nu, nu sunt de acord ca pe baza a ceea ce pretind unii sa invete copiii despre serpi vorbitori sau oameni care traiesc 900 de ani. Da, pot sa faca istoria religiilor cu care sunt total de acord. Altfel, decretez si eu ca vreau sa se introduca Paleoastronautica in liceu, sa vedem cum contra-argumenteaza reprezentantii religiilor.

Extinzand, de ce tot considera unii si altii ca ei sunt pastratorii Adevarului si vor ca toata lumea sa fie ca ei. Ieri, s-a aflat ca niste preoti ortodocsi se straduiesc sa-i interzica Madonnei concertul din pe 29 august de la Sofia intrucat tot atunci cade si sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul si acestia cred ca nu se cuvine asa o prezenta scenica de ziua martirului. E drept, e doar parerea preotilor din orasul Plovdiv, care au cerut Bisericii Ortodoxe Bulgare sa intervina. Totusi cazul este simptomatic pentru cum gandesc, mai ales ca si in Polonia, ceva catolicii cerusera inainte de 15 august, data concertului Madonnei, anularea acestuia, întrucat coincidea cu sarbatoarea Sfintei Marii.

Pana ce omenirea nu va trece de diferente si de aceste pozitii de detinatori de adevar nu vom evolua mai departe in raporturile interumane si ne vom plasa tot in preistorie.

luni, 3 august 2009

In ce investeste Biserica Catolica: tutun, arme, sex. Aleluia!


Pax Bank din germania, banca a Bisericii Catolice, s-a spovedit in urma cu doua zile pentru investitiile sale in tutun, arme si productia de contraceptive. Stirea AFP confirma dezvaluirile facute recent de saptamanalul Der Spiegel.

Banca a anuntat ca „regreta” plasamentele „nepotrivite inaltelor sale exigente etice”, in cadrul unor laboratoare producatoare de pilule contraceptive, in producatori de armament si de tutun.

Presedintele Pax Bank a recunoscut intr-un interviu acordat postului de radio catolic Dom Radio ca a investit in „doua laboratoare farmaceutice americane care, intr-o mica masura, produc si mijloace de contraceptie”. Pax Bank este depozitara a conturilor institutiilor si comunitatilor catolice din Germania si a mai investit, in martie, 577.970 euro in producatorul de armament BAE Systems, si detine actiuni in valoare de 870.950 euro in cadrul fabricilor de tutun Imperial Tobacco si British American Tobacco, potrivit Der Spiegel.

Institutia sustine ca modul de investire a fondurilor sale a trecut de controlul intern. „Regretam acest fapt si vom corecta erorile imediat, luni, fara a afecta clientii”, mai transmite banca. Pax Bank, cooperativa detinuta in majoritate de diocezele catolice din Germania, afirma pe pagina sa de internet ca „realizeaza echilibrul dintre randamente si idealurile crestine”.

Politica de investitii confirma intru totul acel „da cezarului ce-i al cezarului” spus de Iisus, cu mentiunea ca ea insasi e acum cezarul. Ce daca banu-i ochiul dracului, oamenii trebuie sa FACA ceea ce zice popa nu ceea ce face popa, nu-i asa?

Caiti-va pentru pacatele voastre muritori patetici voi cei care nu sunteti emisarii Domnului pe Pamant!