duminică, 5 iulie 2009

Teroristii pot face 80 de bombe nucleare cu uraniul imbogatit existent in lume




In lume exista 2.000 de kilograme de uraniu imbogatit, atata material nuclear ca poti realiza 80 de bombe nucleare. Majoritatea in foste state prietene ori ale URSS, ori ale SUA, din perioada Razboiului Rece. O mica parte mai provin de la francezi si de la englezi. Sau si-au imbogatit singuri uraniul, ca Africa de Sud, dupa cum arata Boston Globe. Din Libia, pana in Chile, din Argentina si pana in Belarus, mai mult de o duzina de state inca au uraniu imbogatit, atat “proaspat” cat si folosit.

Ziarul prezinta pas cu pas, manevrarea, traseul si transportul celor 182 de peleti de uraniu de la Institutul de Cercetari Nucleare de la Magurele, de langa Bucuresti, pana in Rusia. Cu ajutorul Departamentului de Stat al SUA, desigur. Articolul arata cum au manuit savantii peletii intr-o piscina cu apa, altfel radiatiile gamma ar fi fost fatale.

Timp de 3 zile, tehnicienii au luat uraniul cu ajutorul unor metale speciale si le-au transferat intr-un cos de transfer. Toata manevra s-a desfasurat sub apa pentru a minimiza expunerea la radiatii pentru tehnicieni, inspectori si personalul de securitate, care verifica mereu cu contoare Geiger nivelul radioactivitatii. Fiecare persoana din reactor avea la el un dosimetru pentru a masura expunerea la radiatii gamma.

Dupa ce uraniul a fost pus in cutiile speciale, tehnicienii au pulverizat heliu peste ele. Daca acesta se scurgea era semn ca radiatiile nu sunt tinute in frau, se scurg afara. Sub acoperirea noptii, urnaiul a fost dus pe rute secrete la giganticul Antonov 224 care astepta marfa.

Convoiul a continut 6 camioane care sa care cele 18 cutii gigantice si un alt camion cu o macara, de rezerva in caz de probleme. Un elicopter a vuit pe deasupra convoiului mereu, scanand cu camere in infrarosu in vreme ce mascatii Jandarmeriei au avut grija de masini si pazeau strazile blocate. Daca materialul era scapat din chingi, fie din cauza de accident sau din atac armat, ar fi putut contamina tot orasul Magurele.

Rusii au construit echipamente speciale pentru a-si lua inapoi uraniul, inclusiv cutii de 5 tone care au fost testate astfel incat sa reziste chiar si la o prabusire de avion. Alte 288 de bucati de uraniu imbogatit dar folosit deja au fost transportate si ele.
Reporterii americani n-au ratat ocazia sa arate um se prezinta cladirea, cu fatada cazuta si teren neingrijit.

Transportul uraniului de provenienta rusa a costat 10,5 milioane de dolari iar operatiunea era cat pe ce sa nu se faca deoarece oficialii romani au ridicat obiectii despre ce entitate guvernamentala are jurisdictia de a aproba transferul.

Pana la teroristii Al Qaeda, eu cred ca de fapt masura viza Iranul sau Coreea de Nord si le indeparta de posibile surse de uraniu, astfel incat sa nu poate produce bombe. Nu de alta, dar Israelul de 2 ori a incercat sa distruga instalatiile iraniene de la Busher dar americanii nu le-au dat spatiu de survol asupra Irakului. Iar acum un submarin iranian tocmai ce a fost raportat trecand prin canalul Suez. Tinta sa: Golful Persic. In caz de atac israelian asupra Iranului va exista razboi in tot Orientul Mijlociu...

PS: poza e pe bune, facuta chiar in institut.

Niciun comentariu: