joi, 2 iulie 2009

Koreea Electric se bate cu Electricite de France pe comenzi nucleare in Romania




Koreea Electric
vrea sa construiasca o centrala nucleara in Romania, a precizat Kim Jong Shin, directorul general executiv pentru Bloomberg. Kim a spus ca gigantul Korea Hydro & Nuclear Power va cheltui anul acesta 4,7 trilioane de won, circa 3,68 miliarde de dolari pentru construirea a 4 centrale nucleare de 1.000 MW si doua de 1.400 MW. De asemenea, va incepe lucrul la alte doua.

Toate acestea se fac in Coreea de Sud, unde criza nu a afectat industria, astfel ca nevoile energetice din acest stat sunt foarte mari. Iar solutia nucleara este privita ca un panaceu, deoarece Coreea importa mari cantitati de petrol. Compania furnizeaza 40% din energia consumata in Coreea de Sud. Suma de 4,7 trilioane de won anuntata nu include alte 1,3 trilioane won pentru materialele de constructie.

Interesant este ca centralele nucleare coreene produc curentul la 3 centi pe kWh, fata de 8 centi la cele pe carbune. De asemenea, se emit doar 9 grame de dioxid de carbon pe kWh, fata de 950 la termocentralele pe carbune. Korea Hydro opereaza 20 de reactoare in cel de-al 6-lea stat din lume dupa capacitatea de producere a energiei atomice.

O centrala nucleara de 1.000 MW costa 2,5 trilioane de won, circa 1,7 miliarde de dolari, conform lui Kim. Coreea de Sud furnizeaza 95% din tehnologia folosita din surse proprii, dupa ce a importat expertiza de la francezii de la Areva si japonezii de la Toshiba. Pe langa Romania, Kim vrea sa vanda centrale coreene si in Turcia, Iordania, China si Maroc.
La performante si preturi ca astea, parca le-as da lor misiunea de a ne face cea de-a doua centrala nucleara din Romania, pentru ca pare mai ieftin decat EDF.

Niciun comentariu: