duminică, 12 iulie 2009

Mythbusters revine: greseli in textele sfinte



1- Ploaia cadea din rezervorul din cer

Geneza biblica mantioneaza „taria” si apa de „deasupra” si de „dedesubtul” tariei. Desigur, popoarele primitive credeau ca cerul e masiv. Se presupunea ca de partea cealalta a tariei se afla un urias rezervor de apa, al carui fund este cerul si ca ploaia vine de acolo. Astazi orice om cu carte stie ca ploaia provine din apa care se evapora de pe Pamint.
Desigur teologii propovaduiau aceasta viziune...

2- Exista dimineata si seara, dar stele ioc
„Si a fost seara, si a fost dimineata: ziua a treia” (Facerea, I, 12―13). Soarele a fost creat insa mult mai tarziu. “Si a zis Dumnezeu: «Sa fie luminatori pe bolta cerului, ca sa desparta ziua de noapte si sa fie semne ale anotimpurilor, ale zilelor si ale anilor.
Si sa fie luminatori pe bolta cerului ca sa lumineze pe pamint».
Oricum, astronomia arata cat se poate de fara dubii ca intr-un sistem solar steaua ia nastere prima si apoi planetele. Asa ca Pamantul sa existe fara Soare este o gogonata sfanta.
Imaginea promovata de clerici era ca lumina exista de la sine si Soarele doar o lasa sa treaca. Abia in secolul al 17-lea astronomul danez Olaus Romer a descoperit ca lumina provine de la Soare si ca propagarea ei nu e instantanee. Ba chiar i-a calculat viteza.

3- Edenul are coordonate exacte si heruvimi cu sabii de foc la poarta, dar lipseste cu desavarsire
“Si a sadit domnul Dumnezeu o gradina, in Eden, spre rasarit, si a salasluit acolo pe omul pe care il zidise…
Si un fluviu iesea din Eden ca sa ude gradina si de acolo se despartea in patru brate.
Numele celui dintii este Fison. Acesta inconjura tot tinutul Havila; acolo se afla aur.
Si aurul acestui tinut e de mare pret. Acolo se afla bdeliul si onixul.
Si numele fluviului al doilea este Ghibon: acesta inconjura tot tinutul Cus.
Si numele fluviului al treilea este Tigru, care curge la rasaritul Asiriei. Iar al patrulea fluviu este Eufratul” (Facerea, II, 8, 10―14).

Lasam la o parte faptul ca Moise, care a scris Geneza habar n-avea geografie, pentru ca Tigrul si Eufratul nu sunt brate ale aceluiasi fluviu.
Acestea exista si acum cu acelasi nume in Irak si Turcia asa ca nici pomeneala de confuzie. Fisonul este raul Faz, denumit mai târziu Araks. Acest riu se afla in Armenia si isi are izvoarele intr-unul dintre cele mai inaccesibile defileuri din Caucaz.
Localizarea Ghihonului este si ea simpla. “Acesta ― spune Biblia ― inconjura tot tinutul Cus”. Potrivit Bibliei, tinutul lui Cus, sau Cush este Etiopia. Astfel, fluviul este Nilul.
Astfel, Edenul se afla intre Nil, Tigru, Eufrat si Araks, cum s-ar zice este cam tot Orientul Mijlociu... Desigur, nici picior de heruvim cu sabie de foc n-a fost descoperit in 5.000 de ani de locuire a zonei.


3- Babilonienii nu se trag din etiopieni
Descrierea de mai sus mai include o alta gogoasa, Cus fiind fiul lui Ham si tatal lui Nimrod. Or Nimrod a fost rege babilonian care a existat in realitate si care ulterior a fost adorat. Antropologic nu exista nicio derivatie intre etiopieni si babilonieni.

4- Sarpele vorbitor
Sarpele a corupt-o pe Eva sa muste din fructul cunoasterii Binelui si Raului. Nicaieri in Biblie nu se spune ca e Satana/Lucifer. Asta e doar interpretarea. Potrivit afirmatiilor teologice evlavioase, diavolul a fost cel care si-a luat chip de sarpe si a dus-o in ispita pe sotia lui Adam. Din tot Vechiul testament, numai doi amintesc de diavol: autorul Cartii lui Iov, potrivit caruia diavolul s-a apucat intr-o buna zi sa se certe cu Dumnezeu in ceruri, precum si autorul Cartii lui Tobit. Acesta vorbeste despre duhul rau Asmodeu, indragostit de o oarecare Sara, careia i-a sugrumat rind pe rind sapte barbati.
Pe de alta parte, intâmplarea face ca “sarpele” vorbitor sa fie foarte raspindit in literatura/mitologia orientala. La babilonieni, de pilda, Oannes, un fel de peste, iesea din Eufrat si ceasuri intregi invata poporul adunat pe mal. El dadea diferite sfaturi si invata oamenii sa cinte cintece si sa cultive pamintul.

5- Marul nu e Pomul Cunoasterii
Expresia „marul lui Adam” vine de la legenda ca Adam s-a inecat cu marul pe care il musca. Desigur, biologic marul lui Adam isi are origine, insa preotii au transformat Pomul Cunoasterii, care n-are nume in Geneza, in mar. Dar marul e un pom ca oricare.

6- Goliciunea ca semn a nevinovatiei
Avem desigur povestea goliciunii. Adam si Eva dupa ce au muscat din fructul oprit si-au dat seama ca sunt goi si cand Dumnezeu i-a chemat ei se pitisera. Ceea ce inseamna ca goliciunea e semn al puritatii si nevinovatiei. Ceea ce inseamna ca toti oamenii primitivi, care nu purtau nici un fel de vesminte, din Africa, locuitorii Polineziei, Melaneziei si altii erau nepangariti la vremea sosirii exploratorilor occidentali. Totusi, cind au cotropit aceste tari, colonialistii aproape au exterminat triburile bastinase care, neavand explicatia vreunei descendente biblice, au fost blagosloviti cu apelativul de „copii ai lui Satan”. Bineinteles preotii crestini au binecuvintat masacrele, nascocind justificari teoretice pentru atrocitatile “civilizatorilor”.

7- Incestul si poligamia erau acceptate, acum sunt pacate
Cain si Abel s-au casatorit cu surorile lor, in vreme ce acuma Biserica infiereaza incestul.
Lameh a avut 2 sotii, el e inventatorul poligamiei. Lor li se trece cu vederea de bigotii de azi care promoveaza familia si care spun ca sexul inainte de casatorie este un pacat.

8- Nu exista oameni care sa traiasca 900 de ani
Adam avea 130 de ani cind i s-a nascut Set si a mai trait inca 800 de ani; Set a murit la vârsta de 912 ani; Enos a trait 905 ani, Chenan 910 ani. Cel mai tinar a murit Lameh, tatal lui Noe. Acesta este alt Lameh fata de cel cu poligamia. Si-a dat sfârsitul la doar 777 ani.
Eiii, aici se impute treaba caci nu exista oameni care sa traiasca sute de ani.
Ca sa iasa cu o explicatie logica, credinciosii au spus ca acesti ani sunt ani lunari, caci pe acea vreme timpul se masura si cu Luna, ceea ce i-ar da lui Matusalem doar 80 de ani.
Aici explicatia se impute si mai mult. Avraam a murit “la batrinete fericite, batrin si satul de zile”, la virsta de 175 de ani (Facerea, XXV, 7―8). Daca am numara acesti ani dupa perioadele de revolutie ale Lunii, ar rezulta ca Avraam a trait numai 14 ani si 7 luni.
Biblia mai spune ca Enos, Chenan si Mahalaleel au avut primii fii la virsta de 90, 70 si, respectiv, 65 de ani. Daca am socoti dupa perioadele de revolutie ale Lunii, ar trebui sa admitem ca acesti strabuni au avut copii la vârsta de 7 ani si jumatate, 5 ani si 10 luni si, respectiv, 5 ani si 5 luni. In sfârsit, e de-a dreptul jenibil ca Nahor a avut urmasi la virsta de 29 de ani. Cine poate crede ca Nahor a avut copii cand era in fasa, la numai 2 ani si 5 luni cind i s-a nascut primul fiu?

9- Lucifer este planeta Venus
In cartea sa Isaia, zice de caderea lui Lucifer.
“Insa domnul se va indura de Iacob ― exclama Isaia ― si va alege inca o data pe Izrail, pe care il va statornici in patria lui… Tu vei cinta cintecul acesta de ocara impotriva imparatului Babilonului si vei zice: «Cum s-a sfirsit cu tiranul si cum s-a curmat cu chinul nostru?». Domnul a sfarimat toiagul celor faradelege si sceptrul stapinitorilor…
Cum ai cazut tu din ceruri, stea stralucitoare, fiu al revarsatului zorilor? Ai fost doborit la pamint, tu care asterneai la pamint toate neamurile?"
(Isaia, XIV, 1,4,5,12,19, 20). Nu este vorba de altceva decat planeta Venus, planeta zorilor diminetii. De altfel, pe latina Lucifer inseamna lux fero, adica aducatorul de Lumina. Toata fraza este o metafora prin care Isaia infiereaza cu manie patriotica pe imparatul Babilonului Nabuchodonosor si ii prezice caderea. Traducerea latina Bibliei oricum a falsificat originalul ebraic.

10- Dumnezeu e la plural

Aaa, era sa uit. La ora de religie copiii sunt invatati de Dumnezeu. Biblia vorbeste si ea de Dumnezeu. Singura mare problema este ca anumite pasaje din Geneza il numesc pe Dumnezeu "Elohim". Or, in vechea ebraica, elohim este un plural, inseamna Dumnezei...

Niciun comentariu: