luni, 30 noiembrie 2009

Marea Rasturnare


Dupa ce ani de-a randul Marea Britanie s-a razboit cu Rusia pe teme energetice, acum o coteste spre energia furnizata de aceasta. Gazoductul Nord Stream va fi prelungit pana in portul Sufolk, unde Gazprom UK va prelua 4 miliarde de metri cubi din 2012 pentru a alimenta piata britanica. Aceasta este dependenta 50% de gazul de import.

Prelungirea Nord Stream pana in teritoriul unuia dintre cele mai critice state la adresa Rusiei si a practicilor sale energetice, vine dupa o rasturnare de situatie, cu Marea Britanie blocand acesul Gazprom la achizitia Centrica sau chinurile prin care au trecut gigantii petrolieri britanici BP si Shell in activitatea din Rusia. Otravirea lui Alexander Litvinenko in 2006 turnase mai mult gaz pe focul relatiilor, dupa ce suspectul Andrei Lugovoy a ajuns parlamentar rus.

Mai multe aici.

duminică, 29 noiembrie 2009

De ce se reorienteaza conglomeratele sud-coreene catre Rusia?


Lipsa de vointa a companiilor europene, americane si japoneze de a imparti tehnologie cu rivalii coreeni trimite conglomeratele din Coreea de Sud sa se reorienteze spre Rusia, unde fiecare stat cimenteaza slabiciunea celuilalt prin colaborari.

Companiile din Coreea de Sud sunt percepute ca rivali remarcabili de japonezi in industria electronica (Samsung, LG), de cele din SUA in privinta autoturismelor (Hyundai, Kia, Daewoo), sunt temute de gigantii indieni ai otelului ArcelorMittal si Tata Steel (POSCO, Hyundai Steel), de conglomeratele franceze in domeniul nuclear (Korean Electric Power) sau de China- cu care concureaza pentru achizitia de resurse energetice ieftine (Korea Oil Corp, Kogas, Korea Resources Corp). Cu alte state ale lumii, ca Norvegia sau statele arabe, este concurent inversunat pentru a investi imensele resurse adunate de fondul suveran (Korea Investment Corp) sau de fondul de pensii (National Pension Service).

Cu statul de "tigru asiatic" si beneficiind de scaderea monedei nationale, won-ul, care a dat un impuls major exporturilor, Coreea de Sud si companiile sale sunt printre cei mai competitivi adversari ai statelor dezvoltate.

Cititi mai mult pe Renne.ro.

marți, 24 noiembrie 2009

De ce pleaca editorii de la Wikipedia



Editorii si contributorii la Wikipedia pleaca cu zecile de mii. Editorii taie o postare din patru, fata de una din zece in 2005. In acelasi timp, spammerii si vandalii incearca sa introduca bucati de mesaje in interiorul articolelor. "Politia informatiei" face din ce in ce mai greu fata pe Wikipedia iar subiectele sensibile cu vederi multiple asupra informatiei sunt mai multe.
De ce pleaca editorii celei mai celebre biblioteci ? Citi mai multe pe Renne.ro.