joi, 28 august 2008

Cine pariaza cu mine ca intr-o luna Iranul va fi atacat?



O stire de azi zicea ca Anatoly Nogovitsyn, vicele staffului general al armatei ruse a declarat ca exista o intensa activitate a navelor NATO in Marea Neagra, unde in acest moment sunt 9 nave ale organizatiei nord- atlantice, o alta fregata americana a intrat in Bosfor ieri si ca se mai indreapta spre regiune alte 8. Ce legatura sa aiba asta cu Iranul? Pai si in Golful Persic se afla cea mai mare dizlocare de forte armate de mult timp incoace, ceea ce arata ca SUA se pregatesc intens. Acum multumita lui Sakasvili, americanii au unda verde sa atace Iranul. Cind presedintele georgian a ordonat atacarea Osetiei de Sud si a Abhaziei, rusii au reactionat haotic, n-au gindit nimic in perspectiva. Da, au zdrobit Georgia si nimeni nu are ce face. Dar Rusia s-a dat de gol, ea nu este si nu va fi partenerul Occidentului, atitudine mimata de atita timp cu mina pe robinetul de gaz. Si nu va fi nici de aici inainte cita vreme nu va fi democratica in adevaratul sens al cuvintului, nu dupa cum intelege Gazprom termenul.

Rusii au atacat Georgia si nimeni din Vest n-a intervenit. Au reusit performanta de a se izola. Dar pe acelasi principiu, acum SUA vor ataca Iranul si Rusia nu va putea face nimic. Iar un Iran controlat de americani inseamna exact ceea ce rusii nu vor: deblocarea unor enorme cantitati de petrol si gaze iraniene pentru Europa, astfel incit influenta Rusiei se va reduce treptat. Desigur, se poate spune ca pina acum Rusia avea mari aliati occidentali pe care reusise intrucitva sa-i dezlipeasca de SUA: Franta, Germania, Italia. Si totul pe baza „aurului albastru”: cu francezii de la Total se dezvolta exploatarea enormului zacamint Shtockman, unul din primele cinci zacaminte ale Gazprom, cu E.ON se face gazoductul NordStream care va permite mai usor santajarea de catre Rusia a Ucrainei, Poloniei si a Statelor Baltice, iar cu italienii de la Eni se face South Stream, proiectul ce ar trebui sa ingroape Nabucco si deci sa inchida gura criticilor sai din estul Europei.

Dar vodca bate sahul. Imediat dupa tensionarea relatiilor fondurile de investitii straine au prabusit bursa rusa. Numai ieri a scazut cu 6%, pe fondul marilor ordine de vinzare introduse. Adica isi iau talpasita dupa ce isi marcheaza profitul. O scadere de 6% inseamna numai pentru Gazprom o scadere a capitalizarii cu 18 miliarde de dolari. Rubla pierde si ea, tot din cauza investitorilor care cer multi euro sa plece dupa ce si-au luat profiturile. Banca centrala a Rusiei a pompat numai in ultima saptamina 16 miliarde de dolari ca sa mentina cursul rublei. |n plus, economia Rusiei sufera de mari semne de supraincalzire, cu o inflatie enorma de 15% in acest an. Renuntarea la candidatura pentru a se alatura Organizatiei Mondiale a Comertului va face ca investitorii sa ocoleasca ani buni de acum incolo Rusia. Gazul rusesc nu va fi de ajuns sa modernizeze o tara cit doua continente. Degeaba are petrol, nichel, aluminiu, carbune pentru ca infrastructura e obosita si are nevoie de investitii enorme. Toata puterea Rusiei i se va scurge prin vene si va privi neputincioasa pina va ajunge la un nou moment 1998, cind aproape intrase in incapacitate de plata.

Agresiunea rusa contra unui stat independent si suveran a dat jos marama mironositei de pe fata Rusiei si va pierde exact la ceea ce se pricepe mai bine: gaz natural. Atacarea Iranului de catre SUA nu numai ca va aduce taierea fondurilor pentru toate organizatiile teroriste din Liban, dar va elibera cantitati enorme de gaze naturale catre Europa. Iranul e dupa Rusia al doilea stat ca rezerve. Pina acum Rusia a facut o treaba excelenta momind Iranul cu centrala nucleara pe care Atomstroiexport, un mamut rus de stat o construieste. O data cu centrala, Rusia a reusit izolarea internationala a Iranului. Pe de o parte vecinii de la rasarit ii sprijina pe iranieni cu centrala, pe de alta indeamna la prudenta si se exprima de partea occidentala in problema uraniului. Iar in rastimp, Rusia isi intareste puterea asupra Europei controlind gazul din Siberia si din zona Caspica si fiind deocamdata unica sursa pentru UE.

Dar un atac al Iranului va slabi clar Rusia si va intari si Georgia, deoarece Nabucco va primi un impuls cit sa se intoarca din morti precum Lazar. Din toata tevatura asta a cistigat si Rom~nia ceva: Voestalpine va investi cei 5 miliarde de euro in Rom~nia, pentru ca Ucraina e prea fragila, Turcia e problematica si instabila policitc, iar Bulgaria a pierdut startul.
Aaa, si ambasadorul rus la Bucuresti deja a luat la ochi presa rom~neasca pentru ca nu vede varianta „corecta” asupra invaziei Georgiei, adica cea gindita de la Moscova.

Daniel Ionascu

Niciun comentariu: